IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас се „сблъска“ с кредиторите

Новият гръцки премиер има тежка задача по осигуряването на поредния транш от спасителния пакет

12:13 | 06.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Самарас се „сблъска“ с кредиторите

"Трудна премиера с "тройката", премиерът Андонис Самарас се ангажира пред пратениците на кредиторите да ускори реформите, ключовата тема на преговорите обаче е отпускането на следващия транш от заемите за Гърция, изтъкват днес гръцките вестници.

"Траншът е в размер на 31,5 млрд. евро и Атина иска получи парите на 20 август", коментират вестниците по повод първата среща на Самарас с пратениците на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"Приземяване върху...тръните на "тройката", отбелязва в заглавие в. "Етнос", като подчертава, че министър-председателят Самарас и финансовият министър Янис Стурнарас при първата си среща с представителите на трите институции са се сблъскали със "суровата действителност", тъй като кредиторите не смятали да отстъпят и били непреклонни в исканията си Атина да изпълни поетите ангажименти и да приложи програмата, за да продължи външното й кредитиране.

В. "Та неа" твърди, че за момента изобщо не ставало дума за предоговаряне на меморандума за икономиите, както искат управляващите.

Гръцкото правителство разчита да получи до 20 август 31,5 млрд. евро от европейския механизъм за подкрепа, за да покрие плащанията си по заплати и пенсии, да ускори рекапитализацията на банките и да изплати облигации, които държи в портфейла си Европейската централна банка, пише в. "Вима".

На 20 август изтича падежът на облигации на банката, които трябва да бъдат покрити. В същото време държавните фондове и каси се нуждаят от свежи пари, за да могат да извършат плащания на пенсии и заплати през септември.

"Чакат ни трудни години", извежда в заглавие в. "Нафтемборики" думите, казани от финансовия министър след среща с "тройката".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ146
преди 12 години
Oгромния БВП на Гърция просто е един мит и балон, надут за нуждите на КРЕДИТОПОЛУЧАВАНЕТО. Сега, когато на дневен ред идва КРЕДИТОВРЪЩАНЕТО, този балон ще се спука с гръм и трясък! И истината, ГРОТЕСКНАТА ИСТИНА за гръцкото благосъстояние, ще стане видна на цял свят. И ще служи като пример, КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА! Гърците нямало да свиват разходите, а щели да се борят с рецесията... Смешно! И КОЯ Е ГЪРЦИЯ В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА? И как Гърция ще спре рецесията? Че това изобщо не е само гръцки проблем! Такива по-големи и по-велики от Гърция стоят смирено мирно пред рецесията, Гърция щяла да я бори... То е видно, че и сами не си вярват, но но кредиторите, не мога да се начудя на кредиторите! Гърция е държава, с която не трябва да се водят НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ! Каквото могат да вземат, да вземат и да бягат от там - всеки ден, месец и година ще им носят НОВИ И НОВИ ЗАГУБИ!! Май не са и чували поговорката "ПО-ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗ КРАЙ":о)))!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
wild_jones
преди 12 години
Какво толкова трудно има в това, Европа да плаща сама на себе си, не мога да се съглася с тезата, че Гърция е фалирала държава, тя може да изпитва затруднения, но те са свързани повечето с нереформирания и непреструктуриран държавен, т.е. публичен сектор, освен това е истина, че банките й изпитват неистова нужда от рефинансиране. Проблемът за гърците сеи остават високите данъци, но това е доста подвеждащо от гледна точка на циклично буксуващата икономика. Стандартът им на живот не е толкова по-голям от нашия, с тази разлика, че пенсии и заплати няма под 700 евро, нещо като нашата МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още