IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството и акционерите на Praktiker постигнаха компромис

Anchorage Capital Europe предоставя кредит от 85 млн. евро в замяна на 15% от компанията

19:16 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спорът за бъдещето на страдащата финансово верига от типа „Направи си сам“ Praktiker засега е преодолян. В края на бурното и продължило 14 часа общо събрание Изабела де Красни, мениджър на виенски инвестиционен фонд и представител на два от най-големите акционера в германската компания, обяви, че ще подкрепи плана за преструктуриране на ръководството и одобри влизането на американския инвеститор Anchorage, пише Wall Steet Journal.

В замяна на това двама от кандидатите на големите акционери бяха приети в Надзорния съвет за сметка на досегашните членове Кей Ханмер и Eб Пеле Якобсен.

Преди това обаче Де Красни, която ръководи финансовия фонд Maseltov и е прокурист на виенската частна банка Semper Constantia, поведе опозицията срещу сегашното ръководство, настоявайки да бъде гласуван и одобрен нейният план. Maseltov и Semper Constantia държат заедно около 15% от капитала на компанията.

Вчера бордът на директорите призова за одобрение на спасителния пакет от капиталова инжекция от над 200 млн. евро, а главният финансов директор Марк Шюрхолц заплаши, че ако акционерите отхвърлят предложеното преструктуриране, компанията няма да има друга алтернатива, освен да подаде искане за фалит.

„Ако не бъде одобрен този план, Praktiker ще е пряко застрашен от несъстоятелност. Стойността на акцията вероятно ще падне до нула", каза Шюрхолц, а самият главен изпълнителен директор Кей Хафнер няколко пъти повтори, че одобрението на акционерите за силна капиталова инжекция "няма алтернатива".

Де Красни искаше оставката и на сегашното ръководство. Тя заяви, че представяните от нея акционери разполагат с достатъчно управленски опит, за да изправят компанията на крака и достъп до най-малко 55 млн. евро финансов ресурс.

Съвсем откровено Хафнер заяви колко зле е положението в компанията. Според него веригата е изправена непосредствено пред „несъстоятелност“, ако акционерите не одобрят влизането на инвеститора Anchorage и увеличението на капитала.

Планът на Хафнер предвижда капиталът на дружеството да бъде увеличен до 60 млн. евро и Praktiker да вземе заем от 85 млн. евро от Anchorage Capital Europe. В замяна на това фондът искаше да получи възможност да придобие 15% от акциите на Praktiker, коeто разгневи акционерите.

Преди срещата в писмо до акционерите ръководството заяви, че никой друг не е поискал да инвестира в компанията, така че исканият от американците като залог дял във веригата бил напълно честен.

По време на кратка почивка, през която мениджърите и Де Красни се оттеглиха на интензивни дискусии, се стигна до неочакван обрат и Де Красни отстъпи.

„Все още съм срещу влизането на Anchorage", заяви тя, но била принудена на този компромис. Ако тя бе гласувала срещу ангажимента на американския инвеститор, той щял да оттегли плановете за вложението си, а управителният съвет щеше да прибегне до услугите на синдик.

„Исках да предотвратя това на всяка цена“, казва фонд мениджърът.

Засега обаче не е ясно дали американският инвеститор в действителност ще влезе във веригата. Де Краси твърди, че договорите все още не са подписани и че членовете на Надзорния съвет от страна на Maseltov и Semper Constantia могат да повлияят на текста. Двамата ще внимават кредитните условия да не са твърде много в ущърб на Praktiker.

Продажбите на концерна в Централна и Източна Европа отчитат спад през последната година. В Румъния приходите са паднали с над 21% за една година (до 152.3 млн. евро), а в Турция – с близо 12% до 94.7 млн. евро. Положението в останалите пазари също не успокоява. В България продажбите през 2011 г. са били 48.3 млн. евро, което е с 12 на сто по-малко от 2010 г. Общият спад на международната дейност е над 10%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още