IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще иска пари от Европа за директна рекапитализация на банките

Правителството в Атина вече е обсъдило възможността да поиска средства от временния спасителен фонд на еврозоната за подкрепа на банковия сектор

19:51 | 01.07.12 г. 8
<p>
	<em>Премиерът на Гърция Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Гърция Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство възнамерява да се обърне към европейските власти за финансова помощ за банковия сектор, както това направиха властите в Испания и Кипър, съобщи електронното издание на в. Кathimerini.

Въпросът е бил обсъден снощи на среща в резиденцията на премиера Андонис Самарас в Атина, в която са участвали новият министър на финансите Янис Стурнарас и други членове на гръцкото правителство, уточнява изданието.

Правителството на Самарас смята да поиска пари за директна рекапитализация на банките в страната със средства от временния спасителен фонд на еврозоната, въпреки че банковата рекапитализация беше включена като точка от споразумението за втората спасителна помощ, която европейските власти и Международният валутен фонд (МВФ) отпуснаха за Гърция.

Междувременно Йорк Асмусен от управата на Европейската централна банка (ЕЦБ) посочи в интервю за в. Кathimerini, че ЕЦБ е “открита за разговори по част от програмата за икономии”, която Гърция изпълнява.

Той обаче предупреди, че ако Гърция получи удължаване на срока за постигането на поставените пред нея бюджетни цели, може да се наложи кредиторите й да й отпуснат трети финансов пакет.

Асмусен обаче подкрепи оставането на Гърция в еврозоната, макар и да призна, че всички са подценили скоростта, с която икономическата ситуация в страната се е влошила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Крайно време е да се седне на масата и да се наложат истински реформи . А къде останаха санкциите за толкова нарушения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
" времето за взаимни компромиси изтича" - отдавна е изтекло ! Стига с тоя мазохизъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
плащащи данъци гърци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
wild_jones
преди 12 години
Не може да се говори така, реално гърците имат икономика, и плащат ако трябва да говорим реално доста по-големи данъци от нас- българите. Товарът се нарича държавен дълг и единственият начи, той да бъде стопен е да се премине към приватизация на основните им сектори - ВиК, енергетика, финанси, транспорт (все предприятия от публичен сектор), доколко това дали кризата ще се усеща по джоба на гърците зависи от мерките, които правителството ще приеме. Като се има предвид, че това младо правителство има крехко партийно мнозинство, все още не може да се даде точна сметка за това по какъв начин то ще използва ресурсите, които държава като Гърция притежава. Едни говоят за излизане от Еврозоната, други за нови избори, трети пък държат да останат там редом с другите европейски държави, но преди всичко е ясно едно, че времето за взимни компромиси изтича, сега е неимоверно трудно една политика да се избистри, за да се стигне до взимане на важни политически решения. Аз лично не се съмнявам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ВУЙЧО
преди 12 години
Спокойно , сега като почнат ускорената приватизация ще има : :-)Гърция даваГърция даваГърция даваГърция дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още