IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция е намалила значително броя на чиновниците

В страната са били назначени с 10,9% по-малко държавни служители, отколкото през 2009 г., показва доклад на Тройката

22:30 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция е намалила значително броя на чиновниците

Огромната гръцка бюрокрация се свила значително през последните три години, показва доклад на Тройката. От 2009 г. насам броят на заетите на пълно работно време служители в обществения сектор е намален с 10,9% до 780 000 чиновници, показва докладът, с който разполага AFP.

В четвъртък правителството в Атина опроверга материал на гръцки вестник, в който се твърдеше, че през последните две години са били назначени нови 70 000 служители. Това би представлявало нарушение на договореното с ЕС и МВФ споразумение, според което само един от петима излизащи в пенсия чиновници може да бъде заменен с нов. През 2011 г. административният апарат в южната ни съседка е бил напуснат от 40 хил. души, но е отчетена нетна редукция на държавния апарат със само 24 хил. души.

По това време обаче Гърция вече беше поела ангажимента да наема само един държавен служител за всеки петима, които са напуснали системата. Вместо позволените 8 хил. души обаче само през миналата година са наети 16 хил., писа гръцкият вестник Vima.

В замяна на международната милиардна помощ Гърция трябва по строг график да изпълни поредица от икономии и реформи. Така наречената Тройка от представители на Европейската комисия (ЕК), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) периодично проверява напредъка на страната. Въз основа на техните доклади ще се решава за отпускането на по-нататъшна финансова помощ за Атина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още