IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NET: Гърция ще има ново правителство утре?

След месеци на политическо лутане след сряда в Атина може да има сравнително стабилно управление

22:54 | 19.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преговорите в Атина продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преговорите в Атина продължават. Снимка: Ройтерс

Два дни след парламентарните избори в Гърция са налице всички признаци за бързо формиране на правителство. Според информация на държавната телевизия NET сформирането ще се случи в сряда следобед. Новият премиер ще е лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас. Партийните лидери на трите коалиционни партньори се се споразумели във вторник вечерта по подробностите за коалиционното споразумение. Според лидера на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос до обедните часове на сряда страната може да има ново правителство.

„Трябва възможно най-бързо се сформира правителство“, заяви в телевизионно изявление Венизелос. Като се има предвид "настоящата ситуация" това е възможно  да се случи до сряда следобед. Преговорите на ПАСОК с консервативната "Нова демокрация" и Демократична левица  (Dimar) продължават. Преди това и лидерът на Dimar Фотис Кувелис обяви, че споразумение е възможно да има "в следващите часове". 

Участието на Демократичната левица в правителството ще даде повече стабилност на планираната голяма коалиция между Нова Демокрация на Андонис Самарас и ПАСОК на Венизелос. Трите умерени партии, които пледират за реформи и оставане на Гърция в еврозоната, ще имат общо 179 от всички 300 места в парламента. 

След сформирането на правителството и трите ще се опитат да убедят международните кредитори в това, договорените спестявания на бюджетните харчове да бъдат разпрострени с още две години до 2017 г. По информация на DPA консерваторите и Dimar ще се присъединят към това предложение на ПАСОК.

По-късно Фотис Кувелис, лидерът на Демократична левица, която подкрепя еврото, обяви, че ще гласува доверие на коалиционно правителство, за да помогне за възстановяване на Гърция. "Ще гласуваме доверие на коалиционно правителство, но няма да участваме в него", каза Кувелис пред привърженици на партията в Атина. 

Една от трудностите в договорките на трите коалиционни партньори е упорството на демократичната левица в правителството да влизат министри от лагерите на консерваторите и социалистите, които са били замесени в скандали. Съпротивата срещу кандидатурата на Самарас за премиер е намаляла в течение на деня.

Левите искат начело на правителството да застане личност, която се ползва с широкото доверие на гърците. Спорни са и темите за продължителността на коалиция та, както и начина за борба срещу престъпността и емигрантската политика.

В първото си интервю след изборите лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас прогнозира, че новото гръцко правителство ще падне, защото ще бъде създадено от "изчерпани политически сили". Според него е въпрос на време да се отвори път на СИРИЗА да поеме властта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Гърция ще има ново правителство - ама утре!Ще опитат да спечелят още време и отстъпки. Нищожно мнозинство в парламента и страшен натиск от улицата. Избори до дупка. По-скоро до извънредно положение. Години на мъчително преструктуриране в даржавата под натиск на ЕС. Обикновеният грък трудно ще се управлява от корумпираните и крадливи политически партии от последните 20 години, услужливо договарящи се с Брюксел. Нова партия по-лесно би възседнала недоволството, но само срещу "главите" на измамните политици довели до днешната ситуация. Труден изход, осен ако не се започне на чисто - отписване на дълга и смяна на политическата класа, драконови закони и връщане на част от заграбеното от клептокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още