IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ЕС да отблокира половин милиард евро за Унгария

Няма съпротива срещу подобно решение, не и след като ЕК призна напредъка на страната, коментират европейски дипломати

18:34 | 18.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) ще вдигнат наложените на Унгария санкции в петък, съобщават двама високопоставени дипломати в Брюксел, цитирани от Ройтерс.

Като резултат от успешната политика на десноцентристкия унгарски премиер Виктор Орбан, ще бъдат размразени фондове за половин милиард евро.

През март европейските финансовите министри блокираха фондове за страната на стойност 495 млн. евро, изпращайки послание към Будапеща и други, проявяващи фискална безотговорност столици в региона, че устойчиво високите бюджетни дефицити са неприемливи.

Като сигнал за затопляне на отношенията между Брюксел и правителството на Орбан преди месец Европейската комисия (ЕК) обяви, че Унгария е постигнала истински прогрес в усилията да понижи бюджетния си дефицит до устойчиви нива.

Европейските финансови министри се очаква да подкрепят предложението на следващата си среща в Люксембург в петък, изтъкват двама европейски дипломати.

„Фондовете ще бъдат размразени, очаквам това да се случи“, коментира европейски дипломат. „Няма съпротива срещу подобно решение, не и след като ЕК призна напредъка на страната“, допълва той. Друг дипломат посочва, „че решението е гарантирано“.

Президентът на Комисията Жозе Мануел Барозу направи своята препоръка за вдигане на санкциите, след като ЕС снижи прогнозата си за бюджетния дефицит на Унгария през 2013 г. до 2,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което е под заложените в Лисабонския договор 3%.

Будапеща ядоса Комисията и останалите страни от ЕС, като през нито една година, откакто се присъедини към съюза през 2004 г., страната не вмести бюджетния си дефицит под 3% от БВП.

Договорените през март нови правомощия, чрез които ЕК може да налага санкции при неизпълнение на заложените фискални цели, оказаха определено влияние върху правителството на Орбан.

Санкциите, използвани за първи път в историята на съюза, белязаха най-ниската точка в отношенията между Брюксел и Будапеща. Опитите на Орбан пък да централизира властта в Будапеща събудиха опасения за зараждащ се авторитаризъм.

През последните седмици обаче отношенията между европейската администрация и унгарското правителство се затоплиха, след като Будапеща преразгледа новия закон за централната унгарска банка и го приведе в унисон с нормите на европейското право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още