IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа в плен на гръцката криза

Румъния и България са особено застрашени при излизане на Гърция от еврозоната, пише Wall Street Journal

17:36 | 08.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Източна Европа в плен на гръцката криза

И накрая, има и риск от търговски загуби, ако икономиката на еврозоната след излизане на Гърция поеме по пътя на свиването. От това вероятно ще пострадат особено малките и експортнозависими страни като Чехия и Унгария, които са силно зависими от търговията със Западна Европа.

Унгарският премиер Орбан вече помоли Полша, Словакия и Чехия за подкрепа, за да се предотврати възможността компаниите майки на банките да изтеглят вложенията от източноевропейските си дъщерни дружества. Той също така иска държавите съвместно да настояват за по-широк достъп до сделки в чуждестранна валута на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Разбира се, че съм притеснен“

Засега обаче съседите не реагираха особено ентусиазирано. „Съвместна инициатива на правителствата не е правилно решение", казва Белка. Тези въпроси трябва по-скоро да се решават чрез преговори между ЕЦБ и националните централни банки.

„Разбира се, аз ще се притеснявам, ако най-големите европейски банки, които имат своите дъщерни дружества тук, имат проблеми", каза Белка. "Но клоновете са сравнително добре защитени, контролирани от нас, добре снабдени с капитал и ликвидност“.

Шефът на централната банка очаква относително дълъг период на несигурност. Дали Гърция наистина ще излезе от еврозоната, щяло да стане ясно постепенно.

Твърде възможно било Гърция да запази еврото, но без или с много малко финансова подкрепа отвън. Тогава страната вероятно ще създаде временни "вътрешни пари", които биха били в обращение заедно с еврото, каза Белка. Всичко това няма да стане за една нощ. Някои наблюдатели считат такъв преходен сценарий за най-доброто решение, каза Белка. „А други сценарии са или нереалистични, или ужасяващи“. 

Всичко за кризата в еврозоната четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Аз много искам да изхвърлят гърците от ЕС и тогава България да стане най-важният фактор за регионалната стабилност и да почнат да ни "стимулират с повече еврофондове", пазят и къткат. Мечтиииии....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Много са се загрижили островитяните за ЕЗ . От месеци бълват спам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Аве пълни глупости. Дори да е вярно това за гръцките банки, то ще се случи и ако Гърция остане в ЕЗ. Боли ме фара за техните банки защото хората нямат толкова депозити там отколкото имат кредити. А и честно казано, ако някой българин досега е имал депозити в гръцки банки и не ги е преместил в други банки.. ами той си е за убиване тоз човек. В интерес на истината износ/внос-а ни с Гърция не е чак толкова огромен, че да потънем и ние след тях. По скоро българите да се насочат масово там като безбожно евтина дестинация след девалвирането на драхмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Такива са новините , ти ако можеш по добре да анализираш КОЙ те е спрял да го правиш и да публикуваш ? От какво се оплакваш всъщност ? Някой те задължава да четеш насила статиите ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
nesty
преди 12 години
И къде е новината тук за България. Абе Вие сте много интересни. Слагате някакъв филтър "България" и ако излезе нещо в Гугъл давай в заглавието. Аматьорско е, а и освен да превеждаде статии от блумбер, ройтерс и подобни друго не правите. Къде Ви е анализа, на анализаторите Ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Имунизацията да се имунизира това което не може да се имунизира продължава. По добре да бяха помислили , как да защитят хората а не банките..едни временни помощи за безработица по биха свършили работа.Въобще не си дават сметка , че 5 години само опъват тетивата на лъка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още