IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: Вероятността Гърция да излезе от еврозоната е едно към три

Подобен ход обаче би разубедил останалите проблемни държави също да търсят излизане от съюза заради последващите изпитания, смятат от агенцията

09:42 | 05.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Вероятността Гърция да излезе от еврозоната е едно към три

Вероятността Гърция да излезе от еврозоната е едно към три след парламентарните избори в страната, които предстоят на 17 юни. За това предупреждават от рейтинговата агенция Standard&Poor's, пише Wall Street Journal.

Решението на Гърция да се откаже от общата европейска валута може да дойде заради отказа на Атина "от извършване на реформите, за които настоява "тройката" на международните кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд).

При подобно развитие на ситуацията тези кредитори биха оттеглили подкрепата си за страната.

Според експертите на рейтинговата агенции при този сценарий на гръцката икономика може да й бъде нанесена съществена вреда, което ще доведе до банкрут и неспособност на страната да плаща дълговете си.

От S&P обаче успокояват, че евентуално решение на Гърция да напусне еврозоната няма да накара други слаби във финансово отношение страни от периферията на валутния съюз да последват този пример.

Причината е, че трудностите, с които ще се сблъскат гърците, ще разубедят правителствата на други страни да напуснат валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 05.06.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
В момента парите които се изсипват за рекапитализация на банки също са невъзвръщенски. Дефакто тези които ги теглят , държавите в които се изсипват после ще дръпнат напред пред другите защото ще имат с какво да се финансират. Тези които спят и се надяват живота да продължи в това русло на безпрецедентна държавна некадърност и преразпределяне на средства отгоре и на пожар , ще глътнат яко вода и ще пострадат. На търците може да им се занижда единственно , че там нещо се случва и то ще ги постави пред другите независимо дали е лицеприятен този национал - социал фашизъм , те в момента се разделят с кризата. А очакванията на тълпата и S&P винаги са пълен шит , прогностичната им стойност е - Нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Обратното е ! Ако Гърция излезе от ЕЗ , вероятността от отказ да се плащат дълговете и от другите е много висока , икономиката и ще продължи да работи почти така както работи и в момента , като за кратко време ще има и обрат и ще почне да расте.Кой е по жизнеспособен - този който плаща високи лихви по някакви стари дългове или този който няма такъв разход , а той разхода в момента ги смазал тотално и няма светлина в тунела за тях в бъдеще време..като спрад да плащат и ще им светне.Последователите ще са почти половнината ЕЗ , а останалата половина която "добрува" като им спрат на банките лихвите от ДЦК на задръжнялите и банковата и система ще се окаже по очи. Тъй че и те ще се разбонтуват със закъснение. Вероятността Гърция да напусне ЕЗ е повече от 99% , въпроса е единственно - Кога ? S&P е много по коректно да прогнозират за датата на напускане , вместо да упояват широката публика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още