IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Атина от еврото ще свие доходите на гърците наполовина

Временното правителство прави всичко възможно страната да остане платежоспособна, съобщи говорител на кабинета

20:13 | 29.05.12 г. 3
<p>
	Приоритет на временното гръцко правителство е да увеличи приходите в хазната и да намали разходите, които покрай изборите и политическия хаос излязоха извън контрол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приоритет на временното гръцко правителство е да увеличи приходите в хазната и да намали разходите, които покрай изборите и политическия хаос излязоха извън контрол. Снимка: Ройтерс

Излизането на Гърция от еврозоната ще доведе до незабавен рязък спад в стандарта на живот на гърците. За това предупреждава в най-новия си доклад най-голямата банка в страната National Bank of Greece, съобщи Bloomberg.

Изчисленията на банката показват, че доходът на глава от населението ще падне с около 55%, ако Атина се откаже от еврото. Новата гръцка валута пък ще се обезцени с 65 на сто, посочват от банката.

Експертите предупреждават, че връщането към драхмата ще задълбочи рецесията, безработицата ще скочи над 34%, а инфлацията ще се изстреля над 30 на сто заради скока на цените на вноса.

Междувременно говорителят на временното гръцко правителство Димитрис Циодрас коментира, че кабинетът прави всичко възможно Гърция да остане платежоспособна.

Управляващите продължават борбата с постоянния спад на данъчните приходи.

“Приоритет на правителството е да увеличи приходите и да ограничи разходите, за да сме сигурни, че вървим в крак с бюджетните цели”, коментира Циодрас, цитиран от АП.

“Ще направим всичко възможно, за да няма проблеми с държавните задължения и плащания”, допълни правителственият говорител.

Той обаче не коментира изнесената от бившия премиер Лукас Пападимос информация, че Гърция ще остане без пари още през юни.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че редовната мисия на международните кредитори на Гърция се отлага за след изборите, насрочени на 17 юни. Предстои да се уточни датата, на която инспектори на тройката ще пристигнат в Атина.

От Брюксел посочват, че временното правителство на Гърция има ограничени правомощия, затова изчакват сформирането на постоянен кабинет, с когото да си партнират.

Мисията обаче трябва да одобри отпускането на следващия транш по спасителната финансова помощ за страната. Това засилва спекулациите, че гръцките финанси са пред колапс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
То като не излязат от ЕЗ сякаш няма да им паднат доходите ? Заформя се още по-грозен сценарий - първо ще се мъчат да останат в ЕЗ а заплатите им ще падат . И накрая когато всичко е сринато ще излязат от ЕЗ и ще се свият с още 50%. Краен резултат над 70 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Офф, хайде, стига с лиготиите !! Срив на драхмата и драстично падане на жизнения стандарт е точно това, което се търси при отказ от силна валута и/или валутен борд ! Естествено, че ще им падне стандартът на гърците, сякаш па никой не го знае, а и на кого му пука !Падналата драхма , обаче ,ще направи всичко гръцко в пъти по-евтино от което е да е друго европейско,почивките в Гърция ще станат без пари и Гърция може да капитализира това big time ако имат достатъчно мозък в главите си.3000 гърци държат 75% от БВП на Гърция в евра извън страната. Няма човек в Гърция, който да не си е подсигурил спеставянията - изтеглиха само за 2 дена 700 милиона. Тези пари са вече извън ГърцияТака че стига ревали. Кажете истината - излизането на Гърция от ЕЗ НЕ УСТРОЙВА ГЕРМАНИЯ И САЩ защото банкерите им ще духат супатаНякой досега да е видял или чул за банкер turned клошар?И освен това - не ви ли е ясно, че следващите избори в Гърция ще бъдат фалшифицирани? Вчера вече "снесоха' соц-проучванията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още