IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Кризата в еврозоната изолира Източна Европа

Еврото все още е смислена цел за ЦИЕ, но ако това се промени политическите последствия ще са много негативни, коментира главният икономист на банката

17:16 | 28.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР: Кризата в еврозоната изолира Източна Европа

Задълбочаващата се криза в еврозоната заплашва интеграцията на източноевропейските страни във валутния съюз, предупреждава Ерик Берглоф, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитиран от CNBC.

„Еврозоната все още е смислена цел за тези страни, но ако това се промени политическите последствия за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще са много негативни“, допълва той.

„Надяваме се Гърция да остане в еврозоната“, казва Берглоф, изтъквайки търговските й връзки със страните от Източна Европа, както и позициите на гръцките банки в региона.

По-голяма опасност за ЦИЕ крие дезинтеграцията на еврозоната като цяло. Подобен сценарий „не може да бъде напълно изключен“, допълва той.

„Истинската заплаха произтича от рисковете за стабилността на еврозоната“. Това би означавало нарушаване на търговските връзки и рецесия, както в страните от валутния съюз, така и в Източна Европа, допълва той.

Берглоф подчертава, че Източна Европа си е изградила добра репутация като световен износител.

„Източна Европа се превърна в сериозен глобален износител, след като страните от региона много находчиво успяха да завоюват пазарен дял“, коментира той.

Берглоф допълва, че дори Унгария, която има тежки макроикономически проблеми, е успяла да разшири пазарния си дял в глобалния износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Всякакви убитници от кол и въже станаха компетентни по темата Гърция.Инвестора утре искам да излезе мнението на баба Куна от Мало Конаре за дълговата криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още