IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Гърция до ССС*

Липсва обществена и политическа подкрепа за спасяването на страната от ЕС и МВФ

21:55 | 17.05.12 г.
Fitch понижи рейтинга на Гърция до ССС*

Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Гърция от В- до ССС заради повишените рискове около членството на страната в еврозоната, предаде Bloomberg.

“Силното представяне на партиите, които не подкрепят мерките за икономии и спасителните програми, на изборите от 6 май, както и невъзможността да бъде съставено правителство, подчертават липсата на обществена и политическа подкрепа за спасяването на страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ)”, посочва се в становището на рейтинговата агенция по повод нейното решение.

Според Fitch излизането на Гърция от еврозоната е напълно реалистично, особено ако не се стигне до сформирането на правителство и след провеждането на следващите избори, които ще се състоят на 17 юни.

Рейтинговата агенция предупреждава и за вероятност от неизпълнение на дълговете на частния сектор в Гърция, предаде Ройтерс.

Още преди около седмица Fitch алармира, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще изостри икономическите и финансовите рискове, пред които са изправени други затруднени държави от валутния блок.

В становището на агенцията се посочва, че ако след новите избори на 17 юни рискът Гърция да се откаже от еврото се увеличи, вероятно всички кредитни рейтинги на държавите от еврозоната ще бъдат преразгледани.

В началото на май, непосредствено преди изборите, рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) взе решение да повиши кредитния рейтинг на Гърция. Дни по-късно S&P заплаши, че рейтингът на страната може отново да бъде понижен заради политическото напрежение.

Резултатите от проучвания на общественото мнение в Гърция показват, че на 17 юни е много вероятно радикалната лява партия СИРИЗА, която се обяви срещу спасителните програми и мерките за икономии, да спечели най-много гласове.

Позицията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас омекна в последните дни и той заяви, че страната му не трябва да се отказва от еврото.

Спорен е въпросът обаче доколко Ципрас ще е способен да състави коалиционно правителство заради настояването лидерите на ПАСОК и Нова демокрация да се откажат от дадените на международните кредитори гаранции за изпълнение на тежките икономически реформи в замяна на спасително финансиране.

* Актуализирано към 22.25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още