IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германски инвеститори ще съдят Гърция във Франкфурт

Притежатели на гръцки облигации си искат обратно парите по съдебен път

17:00 | 10.05.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германски инвеститори ще съдят Гърция във Франкфурт

Присъда в Аржентина дава смелост

Германската асоциация за защита на собствениците на ценни книжа (DSW), на която вече са се обадили повече от 1000 инвеститори, в момента е в преговори с германски и гръцки адвокати и "много вероятно" ще предяви иск в Гърция. Някои правни експерти обаче се опасяват от твърде продължително време за обработка на документите от страна на гърците.

Според експертни мнения при защитата си Гърция може да се позове на извънредно състояние. Наскоро обаче Франкфуртският окръжен съд се произнесе в дело, според което Аржентина трябва да изплати на ищец облигации с падеж от последната дългова криза през 2004 г. заедно с натрупаната лихва, както и да направи допълнителни плащания на лихви до погасяването (AZ: 2-25O88/11).

Подобно на Аржентина, и Гърция може да се опита да се позове на обикновено уважавано от международното право извънредно положение, твърди Ланг.

„Но дори и Федералният конституционен съд откри през 2007 г., че няма общо правило на международното право, което да дава право на дадена държава по отношение на лицата да откаже изплащане на искове по частното право, като се позовава на извънредно положение. „А освен това сега Гърция е в по-добро положение, отколкото Аржентина по онова време“, казва Ланг.

Дори и сега Франкфуртският окръжен съд да отсъди в полза на ищците, остава въпросът за изпълняемост на решението. В случая на Аржентина почти няма имоти, които да бъдат запорирани. Тук Ланг обаче е оптимист: „В рамките на ЕС решенията се признават взаимно".

Адвокатите на CLLB пък твърдят: „Изпълнението, за разлика от случая на Аржентина, има по-реалистичен шанс за успех, тъй като Гърция има значително повече активи в Европа."

Все пак облигационерите трябва да се заредят с търпение. „Може да отнеме години, преди инвеститорите отново да видят парите си", казва Ланг. Защото в случай на съдебно поражение Гърция вероятно ще вкара делата на по-горна инстанция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Само гледай когато все пак си сформират правителство гърците , как ще им подарят още едни 100 милиарда. Въобще не е вярно че всички пари по дълга им напускат Гърция , има си и за тях солиден дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Доколкото ги познавам гърците тази новина, че ще събират дълговете със съдия - изпълнител много ще ги зарадва. И ще увеличи подкрепата за Евросъюза неимоверно. Как ли ще гласуват на следващите избори? Аз май не виждам друг начин за оставането им в еврозоната, освен да им се дават помощи докато си платят дълговете, т.е. - до края на света. Което не го виждам как може да стане, защото и други ще последват "светлия им пример". Ако им спрат помощите и Гърция фалира това може да се окаже по-лесния начин за "плащане" на дълговете. И пак много държави могат да последват примера. Така, че Деян може да се окаже много прав за малкото камъче и капката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Деяне трябва да сме си научили урока.Македония не ни трябва и никога в съюз против Англия САЩ и Русия.НИКОГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
garda
преди 12 години
Да се надяваме ,че не са забравили че сме дългогодишни приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всъщност ако това е истина, това може да се окаже камъчето обърнало каруцата, капката преляла чашата, на търпението на една част от европа към друга и нещата много бързо могат да излязат от контрол.. След тази новина изглежда съвсем реално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Нещата взеха да опират до насилствено събиране... Нещо не ми се иска токова близо до нас да има зона, която е под прицела на Германските танкове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още