IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е готова на компромис със спорната реформа на централната банка

Будапеща иска да ускори промените в закона, за да може да преговаря за спасителна финансова помощ

22:46 | 18.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Унгария е готова на компромис със спорната реформа на централната банка

Унгария е готова да направи компромис със закона за централната банка, на който се противопоставиха европейските власти в Брюксел и Европейската централна банка (ЕЦБ) и заради който бяха блокирани преговорите за международен спасителен план за страната, съобщи Bloomberg, като се позова на служител на икономическото министерство в Будапеща.

Измененията в закона са предложени от депутати още вчера. Поправките се отнасят до четири от шестте въпроса, адресирани от европейските власти, съобщи държавният секретар Золтан Чефалвай.

Правителството иска да ускори приемането на промените, като ще продължи и преговорите по другите спорни точки, уточни той.

“Фактът, че поправките в тези четири точки бяха изпратени и до Европарламента показва, че ние сме готови на компромис”, коментира Чефалвай в интервю.

Той допълни, че представители на правителството и централната банка на Унгария са се срещали на 16 март с представители от ЕС, ЕЦБ и  Международния валутен фонд (МВФ) във Франкфурт, за да проведат предварителни обсъждания на закона. На срещата са били взети решения за някои "технически детайли" по други спорни въпроси.

“В наш интерес е реалните преговори да започнат бързо. Правим всичко възможно да изясним спорните моменти от закона за централната банка”, допълни Золтан Чефалвай.

Той обаче не можа да даде прогноза колко време ще се проточат преговорите и кога Унгария ще може да стартира разговори за спасително финансиране.

През ноември миналата година премиерът на страната Виктор Орбан се обърна към МВФ, след като форинтът падна рекордно спрямо еврото и кредитният рейтинг на Унгария беше намален до неинвестиционно ниво.

Освен искането за финансова помощ и преговорите с МВФ, Брюксел реши да бъдат замразени и близо 500 млрд. евро за Унгария по линия на Кохезионния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Унгария каквито промени да направи при Закона за Централната си банка не може да спре развитие на криза, защото се запазва причината. Ако Унгария пожелае, може с подобрено финансово управление, което е ГОДНО за форинт да няма държавен дългСега унгарците работят с финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за форинт и поради тази причина се развива стопанска криза.Под влияние на непълноценно финансово поведение унгарското правителство е с ненужно намалени парични приходи и сравнително завишени задължения.Последиците от сегашна управленска грешка се компенсират с повишени данъци, прекратени полезни държавни разходи и нови дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още