IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat откри завода си в Сърбия

Инвестицията е за 1 млрд. евро - най-мащабната за страната за последните десетилетия

17:56 | 16.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабриката на италианския концерн в Крагуевац. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабриката на италианския концерн в Крагуевац. Снимка: Ройтерс

Компанията Fiat avtomobili Srbia (FAS) откри днес официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания Fiat, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

На церемонията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, генералният директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе и Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара, които се подписаха върху първия модел Fiat 500 L.

Цветкович и Маркионе подписаха на 29 септември 2008 г. договор да основаване на компания "Fiat avtomobili Srbia, според който автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33% от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на FAS.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 млн. квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел Fiat 500 L през следващия месец. Fiat-Chrysler съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
А нашият Китайски завод ще го закрият скоро, само Гърците от съседите не произвеждат коли, а уж сме техническа нация пълни простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 12 години
разбира сеСЪрбите са класа над българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Ако през 90-те години не се занимавахме с глупости и имахме малко по-отговорни политици, днес можеше да сме лидери в автомобилостроенето на Балканите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още