IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер на Praktiker настоява за излизане от Източна Европа

Освен това ще бъдат съкратени 1400 от общо 11 000 работни места в Германия

19:29 | 29.03.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционер на Praktiker настоява за излизане от Източна Европа

Основният акционер на германската верига магазини от типа "направи си сам" Praktiker – кипърската компания Maseltov, представи концепция за саниране на магазините, предаде Ройтерс.

„Вярваме в бъдещето на компанията“, заяви фонд мениджърът на финансовия инвеститор Maseltov, Изабела де Красни пред германското издание на Financial Times. Maseltov е най-големият акционер в базираната в Заарланд Praktiker с повече от 10% от акциите. 

Кипърският инвеститор настоява компанията да се изтегли от Източна Европа, както и да пусне конвертируеми облигации на стойност 120 млн. евро, за да се справи с финансовите си затруднения заради свиването на продажбите през последните няколко години. Очаква се продажбата на обектите на компанията да донесе между 50 и 70 млн. евро.

Други 120 млн. евро трябва да дойдат чрез конвертируеми облигации. „Вдигане на капитала чрез борсата при сегашния курс няма смисъл“, добави де Красни. Говорител на Praktiker не пожелава да вземе отношение по темата. Maseltov бил убеден, че по време на Общото събрание ще успее да убеди в плана си останалите акционери. Друг по-голям акционер е австрийската инвестиционна компания Semper Constantia, която притежава 5,01%.

Praktiker присъства засега в 9 държави – Германия, Румъния, Гърция, Турция, Полша, Украйна, България, Унгария и Люксембург. Компанията разполага с близо 440 обекта, от които 110 са в чужбина, а останалите в Германия.  В България веригата има девет обекта.

През януари компанията отчете 7,7% спад на продажбите през 2011 г., най-вече заради по-слабия интерес извън Германия - основно в Гърция, България и Румъния.  Вчера стана ясно, че загубата за миналата година е в размер на повече от половин милиард евро. Това е трета поредна година на загуби, въпреки че през 2009 г. и 2010 г. минусът бе значително по-малък от тези 554,7 млн. евро.

Praktiker попадна в трудна ситуация заради постоянните акции за намаление. Председателят на Управителния съвет Томас Фокс сега ще разчита на затваряне на обекти и съкращаване на работни места дори и на родния пазар – Германия. Във федералната република на тест ще бъдат подложени 30 от 236 обекта. Освен това ще бъдат съкратени 1400 от общо 11 000 работни места в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Не казвам, че Практикер са с високи или ниски цени, но да се твърди, че Бриколаж има по-ниски цени ми се струва странно, да не кажа кощунство - тези имат убийствени цени. Вярно има много неща, но цените са...страшни. Кварталните железарии са с по-ниски цени и неколкократно по-евтини. По данни началото на 2011 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Друг основен проблем на Практикер са неадекватните цени. От 4-те големи вериги - Баумакс, Практикер, Бриколаж и Практис, те са с най-високи цени във всяко отношение. качеството на продуктите им изобщо не се различава от това на другите, да не кажа, че често особено при ел. материалите се продават явни ***. Потребителите, особено "направи си сам" са по-интелигентни и интересуващи се от средното потребителско ниво, и не могат да бъдат излъгани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
qnkeca
преди 12 години
За мен тея вериги най-много ги прецаква обслужването и Мелон наистина е много прав, че всичко трагва от горе т.е. от мениджмънта. В Стара Загора например ги виждам от персонала в почивката да удрят по една двулитровка и след час като отида да ми мрънкат и да ми миришат на алкохол със зачервени очи, ами няма да стане естествено. Друг е въпроса, че и заплащането в тоя магазин било на много ниско ниво. Какво обслужване очакват от персонала си като си взимат хора от такава "графа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
По-добре, да се бяха питали какъв го търсят тук, преди да влязат. Град с 35000 души, и в него: СВА, Лидл, Кауфланд, технополис...В друг, със 78000 души, тези плюс още технодом, мол, пикадили, въпросният практикер,пректис и още не знам какво си. Е, как не се сетиха, че КОЛКОТО И ДА СА МАГАЗИНИТЕ, КЛИЕНТИТЕ СА ЕДИН И СЪЩИ БРОЙ? Пак добре, че някак се замислят, как ще си оправаят разходите на пазар, който всички само изпомпват. Щото мнозина така и не вдяват, че имат проблем. Основно, е под шапките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Тук, в Бг ми се струва, че е доста зле мениджмънта. Седят консултантите на групички и си лафят... Нещо изпусната работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още