IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хорст Райхенбах: В Гърция цари атмосфера на облекчение

Ръководителят на работната група за Гърция похвали първоначалния напредък, но и предупреждава за опасността от нови рискове

14:46 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хорст Райхенбах: В Гърция цари атмосфера на облекчение

„В момента в Гърция цари атмосфера на облекчение. В продължение на месеци се говореше постоянно за фалит. Никой не знаеше, дали страната ще успее да договори „подстригването“ на дълга с частния сектор. Скептицизмът, с който бяха приети предложените от правителството строги мерки, беше огромен. Всичко това свърши. Фундаментът за постигане на напредък вече е налице“, обяви ръководителят на работната група за Гърция Хорст Райхенбах в интервю за германския Handelsblatt. 

Според Райхенбах има голяма вероятност политическите сили, които са сключили споразуменията с ЕС и МВФ, да продължат да определят съдбата на страната и след предстоящите през май парламентарни избори. Двете големи партии ПАСОК и „Нова демокрация“ вече се съгласиха, че изпълнението на пакета за строги икономии не може да бъде избегнато.

Ръководителят на работната група е убеден, че Гърция е постигнала невероятен резултат на границите на възможностите на хората. Той обаче не дава конкретен отговор на въпроса дали ще има съкращаване на заплатите на военните и полицаите, като добавя само, че сключения със страната меморандум за разбирателство предвижда значителен спад на разходите на страната.

По думите на Райхенбах напредъкът по отношение на бюджетния контрол е значителен.

„За първи път има цялостен преглед на разходите на страната, както на централно ниво, така и в отделните региони“, казва  Райхенбах. Но добавя, че износът през 2012 г. няма да е със същата висока динамика, както през 2011 г.

Причината за това, от една страна, е липсата на възможности за финансиране. От друга страна – самата процедура за износ в Гърция отнема поне 20 дни – два пъти повече от средното необходимо време в ЕС.

Възможност за подобрение има по отношение на физическия контрол. Според Райхенбах гърците контролират физически 90% от целия износ, докато за ЕС средностатистическия дял на този контрол достига едва 5%. 

Още новини за икономиката на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още