IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на затягане на турската централна банка е успешна

Въпреки обезценяването на лирата напоследък финансовата институция смята да продължава настоящия си курс, твърди нейният управител

16:21 | 16.03.12 г.
Политиката на затягане на турската централна банка е успешна

Управителят на турската централна банка Ердем Башъ повтори ангажимента на комисията за монетарна политика към финансовата институция за диапазона на лихвения процент, като даде знак, че банката ще поддържа настоящия курс въпреки скорошното обезценяване на лирата, съобщи MarketWatch.

В реч пред представители на бизнеса в град Адана, южна Турция, Башъ каза, че мерките на банката за затягане на политиката са били „успешни“.

Диапазонът на лихвения процент позволява на определящата лихвите институция да го променя между 5% по еднодневните заеми и 11,% по кредитите.

Анализатори на пазара през последните седмици изказаха предположения, че банката може да понижи допълнително лихвата по еднодневните кредити, след като през февруари я свали със 100 базисни пункта.

Поевтиняването на турската лира напоследък след подновените опасения за нарастващия дефицит по текущата сметка на страната накара мнозина да коригират прогнозите си за по-нататъшно разхлабване на политиката на заседанието на банката на 27 март, когато ще бъде определено нивото на основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още