IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция се надява слънцето да разтовари част от дълговото бреме

Страната ще реализира амбициозен проект за добив на енергия от слънцето, която в последствие да бъде изнасяна

09:03 | 16.03.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Гърция се надява слънцето да разтовари част от дълговото бреме

Следващата седмица гръцкият парламент ще гласува законопроект за реализацията на амбициозния енергиен проект "Хелиос".

Това съобщи гръцкият министър на околната среда Георгиос Папаконстантину, който вчера имаше разговори в Берлин сгерманския финансов министър Волфганг Шойбле и с германски индустриалци за финансирането на проекта и за перспективите за износ на слънчева енергия, съобщават вестниците днес.

Папаконстантину казал, че освен програмата "Хелиос" законопроектът съдържал и регулации за разрешаване на проблема със старото летище Елиникон, което фигурира в приватизационния план на правителството.

Проектът "Хелиос" е на етап купувач и това е въпрос, който искаме да решим в следващите месеци с европейските си партньори, казал министърът, като в този контекст визирал казаното от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за необходимостта от интеграция на европейския енергиен пазар.

За страна като Гърция няма никакъв смисъл да внася петрол и природен газ, а може да изнася слънчева енергия. Това се приема от всички и Европейската комисия вече обяви програма от 10 млрд. евро за интегрирането на европейските енергийни мрежи, в която ще участва и Гърция, допълнил министърът, като уточнил, че проектът "Хелиос" се отнасял и за други видове възобновяеми източници.

Според него въпросният проект давал възможност Гърция да продава на конкурентни цени електричество от слънчева енергия не само на Германия, но и на други страни.

Проектът "Хелиос", който се разглежда като възможност Гърция да реши част от проблема с дълга си и по-специално да го намали с 30 млрд. евро, предвижда изграждането на фотоволтаични съоръжения с общ капацитет до 10 гигавата на държавна земя с обща площ 200.000 декара, която ще бъде отдадена под аренда дългосрочно от гръцката държава с осигурени всички необходими лицензи.

Стойността на инвестицията ще бъде до 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Хаха, тва е яко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Да се боядисват зелени и да лягат на открито, може да се окаже по-ефективно от някакви фотоволтаични централи ... И няма да им трябват германски пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
В този ред на мисли се зачудих, дали пък някой ден, в близкото бъдеще, изведнъж уж безперспективният петролопровод "Бургас - Александруполис" не получи реанимиращ импулс от някой германски инвеститор, напр. BASF. Те добре си другаруват с руснаците на север, защо да не яхнат и енергийните трасета на южна Европа? Колко е удобно да имаш пълен контрол върху такава стратегическа територия като Гърция... :) Е, България нещо още се прави на интересна, ама и това ще е до време, докато огладнее още малко... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
В Австрия за разлика от Сицилия, България, а сега и Гърция, няма нито един фотоволаичен парк. Всичко е на принципа "Моят дом" тоест залага се на това хората да имат на покривите си подобни съоръжения, а не на мафиотски паркове под държавна закрила. И Австрия е номер 1 в ползване на такава енергия в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Точно така Германия дава пари наема земя на ниска цена и произвежда ток който е ЗА Германия, Гърците ще им дават малко ток за отплата и това е, какво толкова невъзможно ви се вижда? Цената на тока в Германия е по-голяма от колкото е цената на тока от слънце в България в момента, така че според мен проекта ще се осъществи. Вече е спорно колко това ще намали дълговото бреме на Гърция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
fenixsz
преди 12 години
Кои ще бъдат производителите на панелите? - НемцитеКои ще бъдат собствениците на централите? - НемцитеФинансиране - НемскиЗемя - Гръцка, като за без пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
THE TRADER
преди 12 години
В толкова малко редове по-концентрирани глупости и противоречия не бях срещал!!! Инвестицията в производство на енергия от слънцето е най-малкото, което може или има възможност в момента да направи Гърция, имайки предвид каква е тя за тези 10 гигавата!!! А, като сложиш и комисионите, които обикновено се случват, когато политици се занимават с каквото и да било - зАбрави! А да изнасяш енергия, произведена от слънцето, е мисия невъзможна, като се има предвид каква е цената й!И не било нужно да се внася петрол и газ, защото имали слънце!!!? Ха-ха-ха! Аз не знам как тези неща се взаимозаменят, честно!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 12 години
А, те поне слънце имат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още