IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският производител отрече за доставени некачествени агрегати за АЕЦ Козлодуй

Внедрените в атомната ни централа подгреватели са били подложени на допълнителни експертизи от два държавни научни центъра, твърдят от Атоменергомаш

18:15 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Руският производител отрече за доставени некачествени агрегати за АЕЦ Козлодуй

В предприятието „ЗиО-Подолск“ действа много стриктна и многостепенна система за контрол на качеството – от експертизи на доставената суровина до проверки на готовата продукция – и на такъв контрол подлежи и оборудването за АЕЦ Козлодуй. Това се казва в съобщение на руската компания „Атоменергомаш“ (от групата на Росатом), към чийто заводи се числи и „ЗиО-Подолск“. 

Преди дни в руски медии излезе информация, че руската следствена служба е започнала разследване във връзка с крупни измами в сферата на производството и доставката на оборудване за атомни централи в страната и чужбина. Съобщаваше се, че между заподозрените са генералният и търговският директор на „Атом-Индустрия“ (доставчик на продукция за атомно и енергийно машиностроене) и директорът по доставките на „ЗиО-Подолск“ - един от най-големите производители в Русия на оборудване за атомни централи.

А от съобщение на „ЗиО-Подолск“ от края на януари пък се разбра, че заводът е завършил производството на подгреватели високо налягане за АЕЦ Козлодуй. Поръчката за изготвянето на 8 агрегата е от българската фирма „Атомтоплопроект", реализираща модернизацията на тази система. 

От АЕЦ Козлодуй потвърдиха официално за доставката и монтирането на агрегатите като подчертаха, че подгревателите високо налягане нямат отношение към ядрената и радиационната безопасност. Въпреки това от централата са изпратили писмо до фирмата доставчик ”АТП-Атомтоплопроект” ООД и до производителя на оборудването - Машиностроителен завод “ЗиО-Подолск”, с изискване за предоставяне на допълнителни документи и информация по отношение на контрола при производството на оборудването и за реално вложения метал в подгревателите.

Сега от руското предприятие съобщават, че при изпълнение на поръчката за подгревателите високо налягане за АЕЦ Козлодуй освен обичайните проверки, включващи проверка на конструкцията и качеството на материала, на производствения процес и на готовата продукция, са направени и допълнителни проверки. Те включват независими експертизи от представители на два държавни научни центъра (ЦНИИТМАШ и ЦНИИ КМ „Прометей“).  

От „Атоменергомаш“ подчертават, че резултатите от всички експертизи показват, че металът, използван за производство на агрегатите за АЕЦ Козлодуй съответства на всички изисквания за качество. От руската фирма посочват още, че досега няма каквито и да било факти, свидетелстващи за използване от „ЗиО-Подолск“ на некачествени материали при производството на оборудване за атомната индустрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още