IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва обмяната на облигации на 8 март*

Атина може да се надява на още пари от европейските си кредитори, пише днес влиятелният германски седмичник Die Welt

15:55 | 18.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пападемос пристига на заседанието на кабинета днес. Снимка: Ройтерс</p>

Пападемос пристига на заседанието на кабинета днес. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство се е съгласило днес да започне на 8 март размяната на гръцките дългови облигации, които са собственост на частните кредитори, предаде Ройтерс.

Целта е операцията да бъде завършена до 11 март, предава агенцията, като се позова на гръцки правителствен представител.

Размяната на облигации съпровожда плана за спасяване на страната на стойност 130 млрд. долара, по който Атина се надява да постигне споразумение с партньорите от еврозоната в понеделник. 

Операцията ще доведе до намаляване на действителната стойност на облигациите по гръцкия дълг, държани от частните кредитори, със 70%.

Премиерът Лукас Пападемос свика днес извънредно заседание на кабинета, на което се очакваше и последните спорни въпроси да бъдат изчистени. На него се очакваще да бъдат приети и последните мерки за намаляване на държавните разходи.

По този начин Атина ще се опита да убеди партньорите си в еврозоната във волята си да намали разходите и да проправи пътя за по-нататъшни милиардни помощи за Гърция. Според медийни публикации правителството решава на заседанието си как точно да се приложи пакета за строги икономии, който бе одобрен от парламента само преди седмица. Той предвижда намаляване на разходите с над 3 млрд. евро за тази година.

Освен това Атина се опитва да постигне яснота за това как ще бъдат реализирани допълнителните спестявания на 325 млн. евро, което е едно от предварителните условия на европейските партньори. Както стана ясно по-рано днес, Гърция има намерение да намали изплащаните от хазната пенсии, за да постигне изисканите от Еврогрупата допълнителни спестявания на разходите в размер на 325 млн. евро през тази година. Пенсии, които са по-високи от 1300 евро на месец, ще бъдат намалени с 12%, цитира агенцията запознати източници от министерството на труда в Атина. Те вече бяха намалени през 2010 г. с 10%. Допълнителните пенсии от над 200 евро месечно също ще бъдат намалени, а тези планове гарантират още по-високо спестяване от изискането от Еврогрупата.

Въпреки това сред страните от еврозоната остават някои неясноти, които трябва да бъдат изяснени. Според атинския вестник Kathimerini все още не е ясно как ще се проследява изпълнението на програмата за икономии. Неясен остава и въпросът как при наличие на специална доверителна сметка погасяването на дълга ще има приоритет.

С голяма вероятност Гърция ще получи още през следващата седмица одобрение за втория спасителен пакет от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС. Отсега се очертава вероятността до тогава всички условия да бъдат изпълнени, пише Welt, като се позовава на източници от преговорите.

След като частните кредитори се откажат от част от вземанията си, се очаква през 2020 г. държавният дълг на Гърция да достигне 125% от БВП на страната, пише още изданието. По този начин той ще е близо до заложената цел от 120% от БВП, поискат от Тройката като измерител за способността на страната да изплаща задълженията си.

* Обновено в 21,55 с информацията на Ройтерс за решенията на кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Гръцкото правителство се е съгласило днес да започне на 8 март размяната на гръцките дългови облигации, които са собственост на частните кредитори, предаде Ройтерс================================================================Нещата са уредени 50 на сто. Това ме успокоява. Не са написали, какво точно е мнението на другата страна, но това няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още