IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на "Южен поток" ще е ясна през ноември

Газпром потвърди - строителството на газопровода започва в края на тази година

14:24 | 15.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на "Южен поток" ще е ясна през ноември

Окончателното инвестиционно решение за строителството на газопровода „Южен поток“ ще бъде взето през ноември тази година, се казва в съобщение на руския газов гигант Газпром.

По принцип в окончателното инвестиционно решение за даден проект се определят с голяма точност крайната му цена и сроковете на изпълнение. По същество това е последното решение и съответно документ, който гарантира, че проектът ще бъде осъществен и се дава старт на практическата му реализация.

Утвърденият на съвещанието „Устав на проекта „Южен поток“ детайлно регламентира целия обем работи по морския и сухопътните участици на проекта.

По този повод председателят на Газпром Алексей Милер коментира, че концернът вече се „занимава денонощно с проекта „Южен поток“.

"Тази необичайно мразовита зима, довела до рязък скок на търсенето на природен газ в Европа, е още едно доказателство за това, че „Южен поток“ трябва и ще бъде построен. На Европа са й необходими нови коридори на доставки на руски газ без транзитни посредници (Украйна)”, обяснява шефът на Газпром.   

Графикът за строителство на газопровода, разработен от Газпром, до края на месеца ще бъде представен на съвета на директорите на оператора South Stream Transport. Самото строителство, както беше съобщено в началото на януари, би трябвало да започне още в края на тази година, а не в началото на следващата.   

Всички проектни и проучвателни работи, включително и получаването на съответните разрешителни за строителство на газопровода „Южен поток“ - който ще е с капацитет 63 млрд. куб. м газ годишно - се предвижда да бъдат приключени към края на 2012 г.

Общият обем на финансирането на морската част на газопровода ще е около 10 млрд. евро. Изграждането на наземната част с дължина малко над 2000 км ще струва около 6,5 млрд. евро. Така общата стойност на газопровода се очаква да е около 16 млрд. евро.

Основен акционер в „Южен поток“ с дял от 50% е Газпром. Останалите акционери са  френската държавна компания EdF, германската Wintershall (дъщерна на BASF), които получават дялове от по 15%, и италианската ENI с 20 процента.

Държавите, през които ще преминава газопроводът са България, Сърбия, Унгария, Словения, Австрия. Предвиждат се и разклонения до Хърватия, Сърбия и евентуално Македония.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре!!!- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА, НО ВНАСЯМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите) ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точна този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0 , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още