IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данъчният рай в Гърция е към края си

Изпадналите в криза евространи страдат от ниския данъчен морал на богаташите. Сега Гърция, Италия и Испания планират контрамерки

08:15 | 30.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от гърците ще трябва да се лишат от сравнително високия си жизнен стандарт. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Част от гърците ще трябва да се лишат от сравнително високия си жизнен стандарт. Снимка: Ройтерс 

А в Испания?

До скоро Испания беше онази страна в Европа, в която имаше най-много банкноти от 500 евро в обращение – феномен от бума на недвижими имоти, който междувременно отмина. Сега пазарът е сринат, почти липсват транзакции, малко са и данъчните престъпления в тази област.

Но и испанските финансови власти са доста строги и проверяват редовно сметки, а задълженията на банките за събиране на информация са доста високи. 

"Но има и по-малки фирми и самостоятелно наети лица, които подават декларации само за част от услугите си, т.е. част от постъпленията са черни и има се укриват както данък върху дохода, така и корпоративен данък и ДДС. Заради строгите изисквания за информация на банки в Испания, "разделението между черно и бяло е по-видимо", казва Андреас Трост, партньор и експерт по данък в испанската адвокатска кантора Cuatrecasas.

Никога досега натискът за събиране на повече приходи не е бил толкова голям, колкото върху току-що започналото дейността си консервативно правителство на премиера Мариано Рахой.

Около 40 млрд. евро трябва да събере допълнително правителството тази година, за да стигне до целевия дефицит от 4,4%, договорен с Брюксел. Какво по-естествено от това да опита още веднъж с мерки срещу укриването на данъци.

Министърът на финансите Кристобал Монторо представи в Министерския съвет миналата седмица „Генерален план за 2012 г. фискален контрол", с който възнамерява през тази година да събере допълнително невероятно прецизираната сума от 8,171 млрд. евро.

На плащането в брой от една определена сума нагоре ще се сложи край, също както е в Италия и Франция. С помощта на информация от бивши данъчни оазиси, като Андора, Панама или Бахамите, със засилено сътрудничество със социалните власти и инспекторите държавата иска да запуши тази дупка.

Европейската комисия вече се изказа скептично за визираната сума.

„Вече сме водили подобна дискусия с други членове и не може подобна сума да бъде гарантирана“, казва говорителят на комисията Оливър Байли. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Не ги упреквам хората , че искат да скрият малко парици. Те са си ги изработили все пак. Не всеки може да си регистрира офшорка като големите корпорации. Ами политици и богатата прослойка защо си крият парите в швейцарски банки без да плащат данъци в собствената. То в цял свят баламите ли ще издържат държавата, и да може партиите да се правят на щедри към избирателите и държавните чиновници. Ти си дай голяма част от това което си изкарал със знания и умения , които си вложил ти и твоите родители в теб пък ги дай на сулю да дреме по сенките. Всичко трябва да е в поносими граници иначе нагарча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
ами данъчно да не би да сме заграден двор???...просто мащабите ни са по-малки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
бг е разграден двор относно приватизацията.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
A мислех, че България е разграден двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още