IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Растежът в Източна Европа зависи от еврозоната

Най-сериозният проблем е рекапитализацията на западноевропейските банки, която има чувствителен ефект върху региона, посочва главният икономист на банката

19:11 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Растежът в Източна Европа зависи от еврозоната

Растежът в Централна и източна Европа (ЦИЕ) зависи от събитията в еврозоната и забавянето в региона вече е налице, посочва главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф, цитиран от CNBC.

Огромна част от износа на страните от ЦИЕ е предназначена за еврозоната. Инвестициите и търговията също зависят от здравето на валутния съюз, коментира Берглоф в изказване пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

“Колкото сте по-близо до еврозоната, толкова по-силен ще е негативният ефект“, допълва той.

„Мисля, че има основания да смятаме, че този сценарий няма да е толкова лош, колкото през 2008 г. - 2009 г., но определено растежът се забавя“.

„Най-сериозният проблем за момента е случващото се в банковия сектор, защото рекапитализацията на западноевропейските банки има чувствителен ефект върху Източна Европа“, посочва той.

„Когато са под натиск, чуждестранните банки обикновено се опитват да свият балансите си, при което оставят дъщерните си дружества без необходимата подкрепа“.

Западните банки, които имат значителни инвестиции в Централна и Източна Европа включват австрийските Erste Bank и Raiffeisen, италианската UniCredit и френската Societe Generale. Институциите обещаха да не изтеглят средства от дъщерните си дружества, както по време на първата вълна на рецесията през 2009 г.

Унгария е най-слабата страна в региона, най-вече поради политическата ситуация, но както изглежда Будапеща ще успее да постигне компромис с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за получаването на нов заем, посочва Берглоф.

Берглоф изтъква, че Полша се представя най-добре, точно както и през 2009 г. „Мисля, че Полша се справи много добре през първата фаза на кризата... Полша според мен е източник на надежда за цяла Европа“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още