IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция трябва да намери 14,4 млрд. евро до 60 дни

В противен случай още на 20 март Атина може да получи най-тежкия рейтинг D – фалит, който ще има непредсказуеми последици, пише Süddeutsche Zeitung

11:44 | 20.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърците се опасяват от все по-ширещата се бедност.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърците се опасяват от все по-ширещата се бедност. Снимка: Ройтерс

Правителството на Гърция трябва спешно да стигне до споразумение с частните кредитори. В сряда отложените миналата седмица разговори, провеждани под наблюдението на Института за международни финанси (IIF), бяха подновени.

На срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел през октомври институтът се съгласи да опрости 50 на сто от дълга на Гърция, а текущите заеми трябва да бъдат заменени с по-дългосрочни ценни книжа. Това би било равносилно на 100 млрд. евро.

Сега двете страни обаче спорят за лихвения процент по тези ценни книжа. Атина иска да предложи по-малко от четири, може би дори само три процента, а банките искат 4-5 процента. Освен това стана ясно, че някои големи хедж фондове отказват напълно да участват в разсрочване и опрощаване на задълженията. Освен това частните банки искат ЕЦБ също да участва като банка, която държи голяма част от гръцките държавни ценни книжа.

Ако някоя част от кредиторите остане непреклонна, според статия в Wall Street Journal, Гърция ще се опита да упражни натиск върху нея, използвайки така наречените колективни клаузи за действие с обратна сила, описани в споразуменията за заемите. Тези клаузи дават възможност на длъжника да принуди малка част от кредиторите си да подкрепят намаляването на дълга, докато има достатъчно голямо мнозинство, подкрепящо такова решение.

Подкрепа Гърция получава от германския министър на финансите: „Ясно е, че кредиторите биха искали по-високи лихвени проценти“, каза Волфганг Шойбле. „Банките обаче не трябва да надценяват исканията си - в противен случай заплашват споразумението за устойчивост на дълга, според което от 2020 г. страната трябва да има дълг в размер на най-много 120 на сто от брутния вътрешен продукт. В момента този дял е 160%. Холандският министър на финансите Ян Кеес де Ягер заяви от своя страна, че едно поносимо решение за дълга е условие за по-нататъшна помощ.

Същевременно гръцкият министър-председател Лукас Пападимос се опитва да демонстрира увереност дори предвид натиска от "тройката" и банковото лоби. Няма да има фалит на държавата, нито отказ от еврото и връщане на драхмата, твърди той, като иска да приключи преговорите с частните кредитори в рамките на три седмици.

Часовникът тиктака, а времето изтича бързо. За пореден път!

Още новини за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
До NikodimЗнаеш ли колко острови ще трябва да продадат? Преди време бях го смятал и излезе, че ако продадат цялата територия на страната ще трябва да и вземат минимум по 3 евро на квадратен метър, за да излязат на нула с дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Мислещ,Това, че 296 години е налична световна държавна финансова грешка на недовършена замяна на Златни с Незлатни пари не означава, че развиващото се в Гърция не е нейна грешка.Кое за Вас е глупост?Не е тайна процеса на замяна на Златни с Незлатни пари, в резултат на който сега парите са Незлатни?Нима този процес е завършен?Именно заради негова недовършеност при стопанство с Незлатни пари се прилага стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.Тази държавна финансова грешка е особено важната причина за развитие на сегашна световна стопанска криза.До 24 часа след като се прекрати посочената държавна слабост в съответна страна и процесът на замяна на Златни с Незлатни пари се завърши и е налично подобрено ДФУ, което е ГОДНО за "Незлатни пари" - няма да я има кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Мислещ
преди 12 години
Ако има финансова гершка, то тя тежи върху цялата Еврозона, следователно говориш глупости, господин "на всяка манджа-мерудия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Ако Гърция бе премахнала своята държавна финансова грешка, заради която се разивва криза - досега щяха да са забравили за кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
това не е бг където се подаряваха заводи стопанства и какво ли още не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Нека да продават острови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Гърция трябва да намери 14,4 млрд. евро до 60 дни.........В противен случай.........какво ще стане ??най-много Зюддойче Цайтунг да й каже откъде да ги вземе ;)----------в такива случаи се сещам за приказката за Косе Босе и Кума Лиса-Косе Босе , дай ми яйчице или ще отсека дървото с опашката си ;)знаете финала на приказката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още