IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция трябва да намери 14,4 млрд. евро до 60 дни

В противен случай още на 20 март Атина може да получи най-тежкия рейтинг D – фалит, който ще има непредсказуеми последици, пише Süddeutsche Zeitung

11:44 | 20.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърците се опасяват от все по-ширещата се бедност.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърците се опасяват от все по-ширещата се бедност. Снимка: Ройтерс

Понякога нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Докато останалата част на Европа все още е раздразнена от понижаването на кредитния рейтинг на Франция от S&P с една степен под максималната, то Гърция е изправена пред пропаст. Страната е на една стъпка от фалита, заяви ръководителят на регионалното подразделение за Европа на рейтинговата агенция Standard & Poors Мориц Кремер пред Bloomberg TV.

И така, на 20-и март всички спасителни акции през последните две години може да се окажат напразни усилия, пише анализаторът на германския Süddeutsche Zeitung Йоханис Брюл. Тогава държавата ще трябва да изплати кредит на обща стойност 14,4 млрд. евро. Но парите все още ги няма. И ако не успее да ги преведе по дължимата сметка, най-вероятно още същата вечер агенциите ще накажат Атина с най-тежкия рейтинг D – фалит, който ще има непредсказуеми последици.

Новосъздаденото правителство на премиера Лукас Пападимос има на разположение още 60 дни, за да преодолее двете препятствия, които могат поне временно да спасят страната.

Сръхзадлъжнялата Гърция продължава да разчита на добрата воля на чужди страни. Експертите на Международния валутен фонд (МВФ), ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ) - т. нар. "Тройка" - ще се върнат този вторник в Атина, за да проверят дали правителството спестява толкова, колкото е обещало. Особено на пазара на труда ще трябва да бъдат напомнени обещанията за по-нататъшни реформи, включително намаляване на минималната работна заплата и премахването на допълнителни възнаграждения, като например Коледния бонус.

Ако тройката не бъде удовлетворена, няма да има други кредити. Ръководителят на работната група на ЕС за Гърция Хорст Райхенбах разговаря на среща с представители на правителството за новите му планове за ограничаване на разходите.

Недолюбваните експерти обаче бяха посрещнати в Атина със стачка - в знак на протест срещу планираните намаления на заплатите във вторник водачите на метрото в Атина стачкуваха в продължение на 24 часа. Но и фериботите от Пирея, както и от две по-малки пристанища на острови в Егейско море, не се движеха. Лекарите в болниците пък обслужват само спешните случаи.

Германия изпрати по анализаторите и официално предупреждение до Гърция: структурните реформи следва да бъдат прилагани по такъв начин, че Европа в бъдеще да не бъде отново изправени пред подобна ситуация, каза министърът на външните работи Гидо Вестервеле пред канала Greek Skai.

Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
До NikodimЗнаеш ли колко острови ще трябва да продадат? Преди време бях го смятал и излезе, че ако продадат цялата територия на страната ще трябва да и вземат минимум по 3 евро на квадратен метър, за да излязат на нула с дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Мислещ,Това, че 296 години е налична световна държавна финансова грешка на недовършена замяна на Златни с Незлатни пари не означава, че развиващото се в Гърция не е нейна грешка.Кое за Вас е глупост?Не е тайна процеса на замяна на Златни с Незлатни пари, в резултат на който сега парите са Незлатни?Нима този процес е завършен?Именно заради негова недовършеност при стопанство с Незлатни пари се прилага стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с Незлатни пари.Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.Тази държавна финансова грешка е особено важната причина за развитие на сегашна световна стопанска криза.До 24 часа след като се прекрати посочената държавна слабост в съответна страна и процесът на замяна на Златни с Незлатни пари се завърши и е налично подобрено ДФУ, което е ГОДНО за "Незлатни пари" - няма да я има кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Мислещ
преди 12 години
Ако има финансова гершка, то тя тежи върху цялата Еврозона, следователно говориш глупости, господин "на всяка манджа-мерудия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Ако Гърция бе премахнала своята държавна финансова грешка, заради която се разивва криза - досега щяха да са забравили за кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
това не е бг където се подаряваха заводи стопанства и какво ли още не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Нека да продават острови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Гърция трябва да намери 14,4 млрд. евро до 60 дни.........В противен случай.........какво ще стане ??най-много Зюддойче Цайтунг да й каже откъде да ги вземе ;)----------в такива случаи се сещам за приказката за Косе Босе и Кума Лиса-Косе Босе , дай ми яйчице или ще отсека дървото с опашката си ;)знаете финала на приказката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още