IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове може да съдят Гърция

Гръцкият премиер заплаши кредиторите със задължително опрощаване на дълговете чрез специален закон, а те заплашват Атина със съд

16:55 | 19.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърция е изправена пред тежка зима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция е изправена пред тежка зима. Снимка: Ройтерс

Гърция не желае да изплати дълговете си напълно. Както е известно, планира се частните кредитори да се откажат от половината от парите си доброволно. Гръцкият премиер Лукас Пападимос заплаши наскоро, че ако е необходимо може да накара дисидентите сред инвеститорите да се предадат и със специален закон.

Срещу идеята за отписване на дълг се възпротивиха няколко хедж фонда, които са инвестирали в Гърция. Те заплашват страната със съдебен иск, пише New York Times.

Аргументите им са железни: гръцкият опит наподобява национализация, а в Европейския съюз правото на собственост е едно от основните човешки права. Те може да се обърнат с иска си дори към Европейския съд за правата на човека.

Подобен процес обаче би могъл да се проточи с години и няма да е приятен и за самите хедж фондове, отбелязва New York Times самодоволно. Защото отказът от пълното изплащане на дълговете е политическо решение и легитимира следващи изплащания на помощ за банкрутиралата страна.

Това обаче не вълнува особено мениджърите на фондовете. „Не може Ангела Меркел еднолично да решава кой да понесе загуби“, коментира пред NYT пожелал анонимност инвеститор.

Според изданието фондовете разглеждат като алтернативен вариант искане за допълнително заплащане за себе си: Европа и Гърция ще трябва някак да подсладят „подстригването“.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви днес в парламента, че преговорите с частните кредитори продължават и днес, а по този начин и пропагандната битка.

Още новини за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Да, така е - "десетилетия в черния списък". Кой кого ще съди не е толкова интересно, нали не могат да и вземат Акропола или островите, т.е. те ще си останат суверенна държава, макар и разбита. Проблема им е, че за да имат някога отново читава иконимика, че им трябват инвестиции, а кой и кога ще даде пак на "лъжливото овчарче" е открит въпрос. Човек "знае и 2 и 200", ама свикването е болезнено и дълго, току виж им дойде някой генерал или диктатор като само преди 35 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Инвеститорите могат да понесат загуби и 50 и 100 и 200% . Въпросът не е там . Въпросът е дали Гърция може да си го позволи този лукс .Само сривът в активите на Гърция ще надхвърли многократно въпросните 300 милиарда. Да не говорим за останалите последици и десетилетия в черния списък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 12 години
При този вариант Гърция трябва също да съди кредиторите си заради проблемите които са и нанесли с лихвите си. След непосилните плащания хората живеят зле и причината са хедж фондовете. И както всички знаем не е луд тоя дето яде баницата а този дето му я дава. А в случая я иска обратно с немалка лихва. Значи могат да бъдат съдени богатите *** и затова че са давали назаем развалена храна на гърците и те сега се разболха от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Ще Ви припомня рекламата на uzo. Следете говора към клипа и ще си обясните дали гърците ще връщат пари. Голяма гавра с тези от когото са взели.http://***.youtube.com/watch?v=bjx81bfdPDA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ето ви три публикации, които показват, че случващото се в момента не е новост. Всичко се развива както е било преди 30-40 г. с дълговата криза в Латинска Америка. Накрая дълговете ще бъдат опростени. "Не е виновен този, който яде баницата, а този който му я дава"http://economistbg.blogspot.com/2011/08/1.htmlhttp://economistbg.blogspot.com/2011/08/2.htmlhttp://economistbg.blogspot.com/2011/08/3.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
усещам как хедж фондовете ще пият студен портокалов фреш от гътция .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Византийците са нагли. В крайна сметка, хедж-фондовете да си понесат поетия риск. Освен доходността, да са мислили и за вероятността да си я получат. Решението на ситуацията е просто. Или византийците си оправят бюджета и почват да си погасяват дълговете или спират да си плащат дълговете и ЕС ги изритва от еврозоната да правят, каквото искат с любимата си драхма. Всичко е толкова елементарно, само че при всеки от вариантите все ще има губещ. Всяка от страните има своите позиции и въпроса е кой кого ще цака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още