IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще заведе иск срещу Унгария по три точки

Независимостта на централната банка на страната и на съдебната система, както и защитата на личните данни са кризисните области, твърди представител на ЕК

18:37 | 16.01.12 г.
ЕС ще заведе иск срещу Унгария по три точки

Европейският съюз се готви да заведе тази седмица съдебен иск срещу Унгария по три отделни точки, съобщи източник от Европейската комисия, цитиран от ДПА.

Консервативното правителство на премиера Виктор Орбан си навлече международна критика, след като прие редица закони и поправки в конституцията, които, според критиците, съсредоточават властта в ръцете му.

Миналата седмица ЕК изрази опасения за законите, засягащи независимостта на унгарската централна банка и на съдебната система и защитата на личните данни.

Очакваме процедури за нарушения и в трите области, посочи източникът, използвайки европейския жаргон за завеждане на иск от страна на ЕК срещу националните правителства при нарушаване на европейското законодателство.

Представителят на ЕК посочи, че специален натиск ще бъде оказан по въпроса с независимостта на централната банка, подчертавайки, че той трябва да бъде решен, преди Унгария да започне преговори с ЕС и Международния валутен фонд за отпускането на спасителен пакет от мерки за икономиката й.

Властите в Будапеща ще разполагат с необичайно краткия срок от един месец да отговорят на ЕК във връзка с опасенията й за банковата независимост.

Според анализатори Унгария трябва да си осигури стендбай споразумение с ЕС и МВФ , за да избегне опасността от невъзможност да извършва плащания по държавния си дълг в близките 2-3 месеца.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още