IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs прогнозира 1,7% растеж в САЩ и свиване от 0,8% в еврозоната

Разпадането на еврото е слабо вероятно, но не и изключено, твърди главният икономист на банката за Европа

16:05 | 09.01.12 г. 5
Goldman Sachs прогнозира 1,7% растеж в САЩ и свиване от 0,8% в еврозоната

Инвестиционната банка Goldman Sachs публикува прогнозата си за ръста на световната икономика през 2012 г., която е по-оптимистична в сравнение с останалите прогнози за държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и е по-песимистична за ръста на икономиката на САЩ и еврозоната, съобщи РИА Новости, като се позова на обзор на финансовата институция, представен днес на конференция в Лондон.

„Импулсът на световния ръст се забави, което доведе и до понижаване на прогнозите ни в световен мащаб“, се посочва в документа. 

От Goldman Sachs прогнозират среден ръст в страните от БРИК от 7,1%, за САЩ – 1,7%, а за еврозоната се очаква свиване от 0,8%. Прогнозите на финансовата институция за Япония и Великобритания съвпадат със средните оценки за ръст от съответно 2,0% и 0,7%.

Междувременно главният икономист за Европа в Goldman Sachs Хю Пил заяви, че разпадането на еврото е слабо вероятно, но не трябва да се изключва напълно като вариант.

Според Пил има два основни сценария за развитието на ситуацията в еврозоната в краткосрочен план: запазване на единството с последващо стабилизиране или излизане на положението извън контрол, което би имало дългосрочни последици за макроикономиката и растежа в региона като цяло.

„Първата половина на тази година ще бъде определяща до голяма степен за това по кой от двата сценария в крайна сметка ще се развива Европа и ще бъдем ли свидетели през второто полугодие на стабилизиране или на непредсказуемо развитие на събитията“, посочи той.

За експерта в четири основни области трябва да бъдат предприети мерки за предотвратяване на катастрофалния изход:

- Германия, която по думите му трябва „да оказва по-голяма помощ на останалите държави и пазари“;
- Италия и Испания, които трябва да поемат по пътя на осъществяване на обявените досега от тях „амбициозни програми за бюджетни реформи“;
- Франция, която трябва да приеме „нов режим на частичен отказ от националния финансов суверенитет“;
- Гърция, където в името на предотвратяването на неконтролируемото развитие на събитията „трябва много прецизно да се управлява“ ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Проектът "Голдман Сакс" за завладяването на Европа!Голдман Сакс (Сепията вампир). Сега пипалата й вече достигат до върха на еврозоната и скептиците се питат колко силно е влиянието й. Политическите решения, които ще бъдат взети през идните седмици, ще определят дали еврозоната може и ще плати дълговете си, а интересите на Goldman са свързани по сложен начин именно с отговора на този въпрос. МВФ тичат наоколо, опитвайки се да обяснят спасителни планове от 1,5-4 трилиона евро, но какво означава това? Означава да се спасят кредиторите на 100 %. Това е друг вид спасяване на банките. В Европа има един споделен светоглед между политическия елит и банкерите. Финансовият елит е толкова сигурен, че банките ще бъдат спасени, че някои залагат на този изход. Смъртната опасност е, че, ако Италия спре да плаща задълженията си, то банките кредитори могат да станат неплатежоспособни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако САЩ в момента са на смъртно легло, Голдман Сакс е намерила начин да бъде това легло една много злополучна пукнатина в системата на западния демократичен капитализъм, който така и не предвиди, че в общество, което се управлява пасивно от свободния пазар, организираната алчност винаги побеждава неорганизираната демокрация. Първото, което трябва да знаете за голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари.Безпрецедентният обхват на влиянието на банката й позволява да превърне САЩ в една огромна далавера с помпане и пукане на балони, като манипулира цели икономически сектори, понякога в продължение на години, докато този или онзи пазар се срива, и всеки път успява да се наплюска с невидимата цена, която плащат обикновените семейства високи цени на горивата, покачващи се лихви на потребителските кредити, полупразни пенсионни фондове, масови уволнения, бъдещи данъци, с които да се изплати спасителният план за банките. Всички пари, които американците губят, отиват някъде, и това някъде и в преносен, и в буквален смисъл е Голдман Сакс. Банката е една съвършена машина, която превръща полезното и разпределено богатство на обществото в най-безполезното, мръсно и неразтворимо нещо на Земята чиста печалба за малцина богаташи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения.Няма защо да носим вода от девет дерета, за да го доказваме: днешната т.нар. световна финансова криза се дължи на една шепа хора, колкото се събират в заседателната зала на американската банка Голдмън Сакс (някъде я изписват Голдън Сакс). Тези няколко души са спечелили с машинации много милиарди, причинявайки фалита на цели държави и отнемайки собствеността на милиони хора, които нищо не разбират от финанси. Е, същите тези Голдмън Сакс са в основата и на европейската финансова криза.Първото, което трябва да знаете за Голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари. А как ще се развият нещата в САЩ, може да се предвиди отсега. По-скоро американската държава ще престане да съществува, отколкото Голдмън Сакс да допуснат да бъдат извадени от играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абсурд извинение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Грешна прогноза Ръстат в С А Щ ще бъде над 2.5 % а Европа ще има ръст Може да е 0.1 % но ще има ръст Когато това стане Голдман Сакс ще трябва да се извинят на клиентите си Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още