IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел удължи търговските облекчения за балканските държави извън ЕС

Стоките, произведени в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна Гора, Сърбия и Косово, ще се ползват с преференциални мита

20:30 | 30.12.11 г.
Брюксел удължи търговските облекчения за балканските държави извън ЕС

Европейският съюз днес удължи срока на действие на преференциалния си режим в търговията с балканските държави, които не са членки на съюза, се посочва в комюнике на Европейската комисия, цитирано от AFP, предаде БТА.

Стоките от Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна Гора, Сърбия и Косово ще продължат да се ползват с преференциални мита в ЕС.

Този режим ще бъде особено ползотворен за Косово, защото тази страна има само един Договор за стабилизация и асоцииране с ЕС за различа от другите икономики в района, посочват от ЕК.

Преференциалният търговски режим допълва споразуменията за стабилизация и асоцииране, които засягат само ограничен брой продукти от балканските страни като виното, захарта, някои говежди продукти и някои риболовни продукти.

Европейският парламент и държавите членки на ЕС гласуваха това удължение съответно през октомври и ноември 2011 година, припомня AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 30.12.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още