IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидат-президентът на Русия Михаил Прохоров обеща обща валута с ЕС

Конкурентът на Путин смята да свика и нови парламентарни избори, ако спечели надпреварата за президент

19:59 | 29.12.11 г. 4
<p>
	Михаил Прохоров. Снимка: Ройтерс</p>

Михаил Прохоров. Снимка: Ройтерс

Руският милиардер Михаил Прохоров, който ще се конкурира с Владимир Путин за президентския стол, обеща да работи за обща валута на Русия с Европейския съюз (ЕС), ако спечели изборите, предаде АП.

Прохоров не оповести подробности по предложението за “обща световна валута, базирана на еврото и рублата”, което е заложена в предизборната му платформа.

Милиардерът се закани, че ако спечели изборите ще разпусне парламента и ще свика нови парламентарни избори през декември 2012 г.

Той обеща още да улесни достъпа на по-малките партии до руското народно събрание, като редуцира бариерата за влизане в парламента до 3%. Освен това Прохоров смята да отпусне половината от 450-те места в Думата на независими депутати, както и да възстанови преките избори на губернатори.

Предизборната платформа на Михаил Прохоров отразява исканията на участниците в масовите протести в Русия след парламентарните избори, които се проведоха в началото на декември. Това бяха и най-масовите протести от идването на Владимир Путин на власт през 2000 г.

Управляващата партия на Путин - Единная Россия, понесе тежък изборен удар и спечели близо половината от гласовете срещу 64% преди 4 години. Опозицията обаче обвини управляващите в измами и манипулации по време на вота.

Европейският парламент призова на свой ред властите в Русия да организират нови “свободни и честни” избори, както пишеше в приетата от евродепутатите резолюция. ЕП настояваше и за пълно и обективно разследване на сигналите за изборните нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
"Майтапът настрана, Путин ме притеснява" - по скоро си е за притесняване ако си замине, тогава следващите са или комунисти или националисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ами, всъщност, Европа може и да спечели от врътката с Евро-Рублата.Представете си само - Евро със сърп и чук, например, или с двуглав орел, символ на...радиация? ...или Здрава храна ? ;-)Майтапът настрана, Путин ме притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още