IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Словения заради банковия сектор

Държавата е мажоритарен собственик на двете най-големи кредитни институции в страната, което поражда притеснения

09:21 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи рейтинга на Словения заради банковия сектор

Агенция Moody's обяви решение за понижение на кредитния рейтинг на Словения с една степен. Като причина се изтъква потенциалната нужда от правителствена подкрепа за банковата система на страната заради дълговата криза в Европа, пише Business Week.

Новият рейтинг на страната е А1, което е петата най-висока стойност по скалата на Moody's. Перспективата по него обаче е оставена негативна, което означава, че скоро може да има ново преразглеждане.

Към момента активите на банките в Словения се равняват на около 136% от брутния вътрешен продукт. Това е „относително високо съотношение на фона на останалите страни от Източна Европа“, посочват от Moody's.

Понижението на рейтинга е базирано частично на „рисковете и неяснотата за бюджетния баланс на правителството, произтичащи от банковия сектор“, посочват от Moody's.

Дълговата криза в Европа е направила достъпа до финансиране на банките нестабилен, „доказателство за което е нуждата от правителствна подкрепа под формата на гаранции и капиталови инжекции от началото на кризата“, се казва в мотивите за решението.

Правителството на Словения е мажоритарен собственик на две от най-големите банки в страната – Nova Ljubljanska Banka и Nova Kreditna Banka Maribor.

Понижението на рейтинга е второ за Словения от страна на агенцията в рамките на три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още