IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece ще получи 1 млрд. евро помощ от държавата

ЕС временно одобри спасителната инжекция, но гръцките власти трябва да представят актуализиран план за преструктуриране на банката

17:44 | 22.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
National Bank of Greece ще получи 1 млрд. евро помощ от държавата

Европейският съюз (ЕС) одобри отпускането на 1 млрд. евро държавна помощ за National Bank of Greece (NBG), която в България е представена с дъщерната си „Обединена българска банка" (ОББ), предаде Bloomberg.

Временното одобрение на ЕС може да бъде удължено само, „ако гръцките власти представят актуализиран план за преструктуриране на банката“, се казва в изявление на Европейската комисия. Тя одобри временно помощта, защото това „представлява подходящ начин за поправяне на сериозните затруднения в гръцката икономика".

Помощта ще се осъществи чрез продажба на преференциални акции на държавата. Капиталова инжекция от страна на гръцкото правителство за NBG представлява държавна помощ за кредитната институция в размер до 2,1% от рисково-претеглените й активи, обяви комисията.

Банката заяви, че планираните продажби на привилегировани акции на гръцката държава в размер на 1 млрд. евро ще й помогнат да постигне 11% съотношение на основен капитал (Tier 1) към рисково претеглени активи спрямо сегашните 9,5%. Акциите ще бъдат продадени на държавата по 5 евро. Обикновените акции на компанията се котират по 1,59 евро на Атинската борса.

NBG е един от най-големите частни инвеститори в гръцки държавни ценни книжа и ще бъде сериозно засегната от очакваното 50-процентно отписване на гръцкия държавен дълг. Банката ще набере парите по линия на закон, приет през 2008 г., който има за цел да подпомогне банките да подобрят ликвидността си по време на глобалната кредитна криза. През 2008 г. NBG се възпозва само от 350 млн. евро държавна помощ.

Европейската комисия одобри и рекапитализация на Norddeutsche Landesbank Girozentrale, собственост на германската държава, в размер на 1,67 млрд. евро. Средствата трябва да помогнат на банката да посрещне новите капиталови правила, наложи от европейския банков надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
National Bank of Greece е вече на инжекции !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Ако питаш мен по - добре да го продадат преди да са фалирали официално банките майки, така има надежда да не страдаме много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
Както и можеше да се очаква :-) Прословутото 50% отписване на дълг ще създаде най-големи проблеми на гръцките банки и пенсионни фондове, които съвсем логично държат най-много гръцки ДЦК. По този начин така обявеното "опрощаване" от страна на големите европейски държави, ще принуди повечето гръцките банки да фалират и да продадат на безценица филиалите и дъщерните си дружества на "спасителите си" от Франция и Германия, за капак спестяванията на гръцките пенсионери рязко ще намалеят а задаващата се инфлация(вследствие печатането на евро) и замразени заплати, бавно, но сигурно ще понижава покупателната способност на населението. Гледайки, на къде, се е засилила и Унгария си мисля, че обстановката в "стабилния" ни банков сектор ще претърпи доста промени през близката година.Да видим първо дали Уникредит и Райфайзен, няма да решат "изненадващо" да продадат бизнеса си тук. май малко се отплеснах :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още