IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри бюджет 2012

Приемането на документа е ключова крачка към отпускането на средства от втория спасителен пакет за страната

08:50 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лукас Пападимос, Снимка: Ройтерс</p>

Лукас Пападимос, Снимка: Ройтерс

Новото правителство на Гърция постигна успех с приемането на бюджета за следващата година. В документа са заложени множество непопулярни мерки, имащи за цел свиване на бюджетния дефицит на страната, пише Ройтерс.

Бюджетът получи подкрепа от депутатите от широката коалиция, сформирала новото правителство на Гърция. Това е ключова крачка към отпускането на средства по второто споразумение с ЕС и МВФ, договорено през октомври, което е в размер 130 милиарда евро.

Бюджетът за 2012 г. предвижда дефицитът да бъде намален до 5,4 процента от брутния вътрешен продукт от очакваните 9 процента през тази година, както и да бъде генериран първичен излишък от 1,1 процента от БВП.

"Успешното прилагане на този бюджет ще върне международното доверие в страната и ще създаде условия за спасяване на икономиката", заяви премиерът Лукас Пападимос пред депутатите.

Бюджетът бе подкрепен от 258 от общо 300-те гласа в националния парламент.

"Не можем да си позволим да продължаваме да хленчим. Целите са амбициозни, но достижими", добави Пападимос.

Един от политическите лидери - председателят на консервативната Нова демокрация Андонис Самарас, обаче показа ясно, че подкрепата му е имала за цел единствено спасяването на Гърция от непосредствената заплаха от фалит.

Той обеща да намали данъците и да вземе мерки за засилване на растежа, ако спечели изборите, които се очаква да бъдат през февруари.

"Нашите разногласия остават. Одобряваме бюджета, защото той е абсолютен приоритет за спасяването на страната", заяви Самарас.

Очаква се гръцката икономика да се свие с над 5,5 процента през 2011 г. - четвъртата поредна година на рецесия, а правителството очаква БВП да намалее и следващата година с 2,8 процента.

Предвижда се също безработицата през 2012 г. да достигне17,1 процента спрямо 15,4 процента през тази година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още