IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дачия може да напусне Румъния заради по-евтината работна ръка в Мароко

Френската автомобилостроителна компания Reno, която е собственик на румънската Dacia, може да изтегли дейността си от Питещ, ако автомобилният пазар се свие

21:30 | 02.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Дачия може да напусне Румъния заради по-евтината работна ръка в Мароко

"Плашещо предупреждение: Dacia може да напусне Румъния",съобщава днес сайтът на румънската телевизия Реалитатя.

Френската автомобилостроителна компания Reno, която е собственик на румънската Dacia, може да изтегли дейността си от Питещ, ако автомобилният пазар се свие.

Мароко има повече предимства от Румъния, сред които и по-ниската цена на работната ръка и по-малкото разходи за логистика. Работната ръка в Мароко струва с 18% по-малко от тази в Румъния.

Рено ще започне следващата година производството във фабриката си край град Танжер в Мароко - завод, в който инвестира около един милиард евро. Французите обявиха вече, че възнамеряват да направят от африканския завод най-конкурентноспособното си предприятие от гледна точка на разходите.

Рено иска да строи там по-евтини коли, отколкото във фабриките си в Румъния или Турция благодарение на евтиния труд. Заплатите на мароканските служители няма да превишават 240 евро на месец, отбелязва телевизията.

Фабриката в Мароко ще започне работа от 2012 г., което създаде леко безпокойство сред служителите в Питещ.

Производството на автомобили в Румъния е спаднало с 2,3% през първите десет месеца на тази година, достигайки 283 809 броя, а производството на леки автомобили е намаляло в същия период с 2,5% до 261 450 броя, посочва Реалитатя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Reno? Няма такава фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Е, те това е точен синтези и кратък изказ! Това не могат да го разберат, много коркови глави. Това мнение трябва да го има закачено на табели навсякъде, най-вече в НС и МС!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
напълно очаквана стъпка, по-нормално нещо от това няма, както е тук - така е и на запад, компаниите винаги са се борили за печалби, те нямат за цел да подкрепят ничия държавна икономика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
Ето защо всички идеи за привличане на инвеститори с данъчни и осигурителни ваканции, компенсация с пари в брой, безплатна земя и какви ли не още щуротии се оказват напълно зловредни. Широката средна класа е тази, която крепи икономиката. Не 2 или 4 или 5 мастодонта, които днес са тук, утре ги няма. Ако има излишни пари, нека се намали данъкът печалба за всички. За разлика от пеперудките, които кацат и отлитат, по-нисък данък за всички ще остави пари в ръцете на фирми, които доказано знаят как да въртят парите (иначе нямаше да са на печалба...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още