IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи банков фалит в Хърватия от началото на кризата

Отнет е лицензът на Кредо банка, на която се падат около 0,44% от банковата система в страната

16:32 | 23.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Първи банков фалит в Хърватия от началото на кризата

Хърватската централна банка отне лиценза на базираната в град Сплит Кредо банка и започна процуедура по ликвидацията й, съобщава загребският в. "Ютарни лист".

Това е първият фалит на банка в Хърватия от началото на кризата, отбелязва вестникът.

Кредо банка е основана през 1993 г. и нейният дял в хърватската банкова система е 0,44 процента, така че фалитът й не би трябвало да има значителни последици.

Депозитите на граждани в Кредо банка възлизат на 465 милиона куни (около 62 милиона евро) и са застраховани в Държавната агенция за гарантиране на спестовни влогове и санация на банките, така че техните собственици ще могат да разполагат с парите си, съобщи централната банка.

През октомври 2008 г., когато започна кризата, държавата повдигна прага на гарантираните спестявания от 100 000 на 400 000 куни, което значи, че загуба ще има само при депозитите за над 400 хил. куни.

Кредо банка вече няколко години работи на загуба. През май тази година при извънредна ревизия бе установено, че нейната администрация е давала неверни доклади на централната банка, представяйки положението по-добро, отколкото е било в действителност.

Оттогава Кредо банка бе поставена под постоянен надзор от страна на централната банка, но опитите да се възстанови балансът й се оказаха неуспешни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
knbizz
преди 12 години
Ето това е решението, не като испанците или италианците. Ако банката не е платежоспособна трябва да фалира, а не да се рекапитализира, наливайки и държавни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
подозирам, че 1/2 от нашите банки са така, въпреки уверенията на оня ухиления, че видиш ли "нашата банкова система е много стабилна". на документи и аз съм най -стабилния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Почна се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още