IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Romania не вижда проблем с ограничението за кредитиране към ЦИЕ

Разполагаме с достатъчно капитал, за да подкрепим местния пазар, тъй като търсенето на нови заеми вероятно ще остане занижено, коментира директорът на банката

13:45 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централният офис на Raiffeisen в Тимишоара.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: ronada, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Централният офис на Raiffeisen в Тимишоара. Снимка: ronada, лиценз: CreativeCommons

Румънското подразделение на Raiffeisen Bank International AG няма да бъде „сериозно засегнато“ от решението на австрийските регулаторни органи да се ограничи кредитирането за централна и източна Европа, тъй като институцията разполага с достатъчен капитал и вътрешни източници за финансиране, посочва директорът на Raiffeisen за Румъния, цитиран от Bloomberg.

Raiffeisen, която е сред 5-те основни банки в Румъния, догодина може да издаде средносрочни облигации за около 1,5 млрд. евро. Банката все пак ще изчака правилния момент, за да получи „разумна цена“, казва изпълнителният директор Стивън ван Гронинген.

Австрийските банкови регулатори ограничават предоставянето на нови кредити за централна и източна Европа от базираните в страната банки, включително Raiffeisen, Erste Group Bank AG и подразделението на UniCredit SpA в Австрия Bank Austria AG, до 10% над депозитите и финансирането, които местните им дружества са в състояние да привлекат.

Регулаторите искат от трите банки от 2016 г. да повишат капиталовата си адекватност до 10%  - с 3 процентни пункта над новите изисквания на Базелския комитет за банков надзор. През юни съотношението кредити към депозити на Raiffeisen е достигнало 1,3 в Румъния, 1,5 в Украйна и 1,2 в Унгария.

„Не съм притеснен защото не получавам почти никакви пари от Raiffeisen Group. За нас това не е проблем“, казва Гронинген. „Мисля че по принцип мярката е здравословна и ще понижи системния риск. Усилията за привличане на депозити в Румъния вероятно ще се изострят, в резултат на което лихвите по депозитите могат да нараснат“.

Австрийските банки, които контролират около 39% от румънския пазар, са предоставили кредити за около 266 млрд. долара в Източна Европа – сума равняваща се на около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Австрия. В тази сума не се включват инвестициите на Bank Austria, които се отчитат като италиански.

Raiffeisen Romania разполага с „предостатъчно капитал“, за да подкрепи кредитирането в Румъния, тъй като търсенето на нови заеми вероятно ще остане занижено поради очакванията за нисък икономически растеж, посочва Гронинген.

Raiffeisen е третата по размер на активи банка в Източна Европа, след UniCredit и Erste.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още