IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша планира 67 г. пенсионна възраст и за жените и за мъжете до 2020 г.

Пенсионната възраст ще започне да се увеличава с по 3 месеца годишно от 2013 г.

15:59 | 22.11.11 г.
Полша планира 67 г. пенсионна възраст и за жените и за мъжете до 2020 г.

Полша планира 67 г. пенсионна възраст и за жените и за мъжете, заяви в своя реч премиерът Доналд Туск.

Пенсионната възраст ще започне да се увеличава с по 3 месеца от 2013 г., като ще достигне целта от 67 г. за мъжете през 2020 г., а за жените - през 2040 г. В момента мъжете в страната се пенсионират на 65, а жените - на 60 г.

Това са стъпки, които ще гарантират сигурност на публичните финанси не само за година или за пет. Това би гарантирало сигурност за пенсионната система в дългосрочен план, като това е необходимо, иначе не бих го предложил, споделя Туск.

У нас преди година беше прието пенсионната възраст у нас да започва да нараства плавно чак от 2021 г., въпреки че демографската картина е по-лоша от полската, но наскоро правителството обяви, че вдигането на пенсионната възраст ще стартира още от 2012 г.

Другите мерки, предвиждани от премиера Туск са въвеждане на данък върху доходите на земеделците и модерна осигурителна система в този сектор, намаление на дефицита и излизане от процедурата по свръхдефицит още през 2012 г., както и значително намаление на държавния дълг (от над 55% сега до 35% от БВП в дългосрочен план).

Пенсионната реформа е в дневния ред на всички европейски страни поради застаряването на населението. Тя е особено актуална във връзка с плановете за ограничаване на дефицитите в Гърция, Италия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още