IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Европейските банки може да свият кредитите към ЦИЕ заради дълговата криза

Досегашната готовност за подкрепа на филиалите им в региона може да бъде поставена на изпитание при задълбочаване на кризата, смята Мишел Наполитано от агенцията

15:57 | 21.11.11 г. 1
Fitch: Европейските банки може да свият кредитите към ЦИЕ заради дълговата криза

Банките от еврозоната ще бъдат принудени да намалят финансирането за своите филиали в развиваща се Европа заради засилен натиск при задълбочаване на настоящата дългова криза, пише в свой доклад, цитиран от РИА Новости, международната рейтингова агенция Fitch Ratings.

Според агенцията при промяна на системата на финансиране в държавите от развиваща се Европа ще се понижи кредитоспособността и ще се забави ръстът на брутния вътрешен продукт в много от страните.

„Овладяването на вътрешните банкови сектори от чуждестранни компании поддържа рейтингите в държавите от Централна и Източна Европа, тъй като чуждите банки показват желание и готовност да подкрепят своите дъщерни дружества до и по време на финансова криза, ако има нужда от това. Но по-нататъшно усилване на финансовия натиск върху банките от еврозоната ще увеличи рисковете те да могат все по-малко да изпълняват тази своя политика и затова, като се имат предвид силните икономически и финансови връзки в региона, напрежението може да се разпространи от еврозоната в държавите от Централна и Източна Европа“, е заявил директорът на отдела за държавни рейтинги на страните от региона във Fitch Мишел Наполитано.

По-рано през този месец агенцията съобщи за заплаха за рейтингите на банките в САЩ при задълбочаване на дълговата криза в еврозоната заради експозицията им към държавите, които в момента изпитват трудности с финансирането си.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дават ли рейтинговите агенции оценка на държавата Израел ?Ротшилд е казал: "Купи, когато има кръв по улиците. Много скоро ще стигнем до точка, където $ 100 вече няма да са достатъчни да си купим чаша кафе. Американците ще използват пакети от долари, за да захранват своите комини. Цените на стоките като скъпоценни и промишлени метали, петрол, хранителни продукти, ще се изстрелят на Луната. Стоките по време на паниката, ще се възприемат като сигурно обежище. След такъв период, ще има "нов долар" или нещо подобно. Това, което има значение е, че сегашната ситуация не може да продължи дълго. Това очевидно не може да има щастлив край. Ето защо, умните пари се подготвят за това, което вярват, че ще се случи.Плъховете се готвят за напускане на кораба Финансовата система е в готовност да натисне копчето Red Alert /ПАНИКА/ (без значение какво става с акциите). А умните инвеститори предприемат стъпки, за да подготвят себе си и портфейлите си сега, докато пазарите са все още заспали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още