IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се надява на рекордна зърнена реколта от 55 млн. тона

Страната е на първо място в света по износ на ечемик и на трето по царевица, е посочил президентът Янукович, призовавайки за бързо завършване на аграрната реформа

16:30 | 18.11.11 г.
Украйна се надява на рекордна зърнена реколта от 55 млн. тона

Украинският президент Виктор Янукович прогнозира добив от 55 млн. тона зърнени култури за 2011 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

„Вече събрахме над 50 млн. тона зърно, а като цяло се очакват около 55 млн. тона, което може да се превърне в исторически рекорд за страната“, е заявил Янукович на тържествено събрание по случай Деня на селскостопанските работници.

По думите му в момента Украйна е на първо място в света по износ на ечемик, на трето – по износ на царевица и на осмо – по износ на пшеница.

Янукович е призовал за по-бързо приключване на аграрната реформа, чиято цел е „създаването на прозрачен механизъм за поземления оборот въз основа на обща система на държавен поземлен кадастър“.

„Трябва да направим всичко възможно, за да може поземлената реформа да защитава най-напред интересите на селяните, да не допуска тяхното обезземяване, да подпомага осъществяването на правата им и да пресече схемите за сенчесто приватизиране на селскостопанска земя“, е подчертал украинският президент.

По данни на украинския Държавен статистически комитет в страната през 2010 г. са добити 39,2 млн. тона зърно при 46 млн. тона през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още