IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция губи около 60 млрд. евро от неплатени данъци

8 млрд. евро могат да бъдат събрани веднага и да помогнат на Атина да намали огромния си бюджетен дефицит

21:09 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И днес в Гърция имаше масови демонстрации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И днес в Гърция имаше масови демонстрации. Снимка: Ройтерс

Гърция губи около 60 млрд. евро от неплатени данъци най-вече заради укриване и данъчни спорове, показва цитиран от Ройтерс доклад на работната група на Европейската комисия, създадена да помогне на Гърция да реформира държавния сектор.

Половината от тези 60 млрд. евро са блокирани в продължителни съдебни спорове, чието разрешаване може да отнеме между 7 и 12 години. 8 млрд. евро обаче могат да бъдат събрани веднага и биха могли да помогнат на Атина да намали огромния си бюджетен дефицит.

Неплатените данъци са равни на около 25% от гръцкия брутен вътрешен продукт. Общият дълг на страната е в размер на 370 млрд. евро. Според доклада на експертите обаче шансовете за събирането на тези данъци са много малки и това поражда съмнения в данъчната администрация. 

Ръководителят на групата Хорст Райхенбах отбелязва, че укрепването на механизма за разрешаване на данъчни спорове ще бъде един от приоритетите на работната група, в която ще влизат експерти от различни държави-членки, от ЕС и МВФ, за да бъде помогнато на Гърция да възстанови икономическия си растеж.

Именно данъчната система е най-големият проблем на Гърция според Райхенбах. Страната  е в практически фалит, защото укриването на данъци е национален спорт. По-опустошаващи от 8 млрд. евро, които мъртви гърци са получавали от пенсионните фондове, са хилядите гърци, които не плащат данъци, или поне не и в пълния им размер.

Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още