IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: Ще направим всичко, за да останем в еврозоната

Финансовият министър на Гърция изрази съмнение дали механизмите на ЕС ще са достатъчни за преодоляване на кризата

08:51 | 16.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Венизелос: Ще направим всичко, за да останем в еврозоната

Гърция ще направи всичко необходимо, за да остане в еврозоната, но съществуват съмнения около новия спасителен план на Европейския съюз, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от Ройтерс.

"Ще помогнем на себе си и на еврозоната, ако направим това, което трябва сега - бързо и отговорно - за да остане Гърция членка на еврозоната завинаги", заяви Венизелос пред парламента.

Той посочи, че има съмнение дали спасителните механизми на ЕС ще бъдат достатъчни за справяне с кризата.

"Еврозоната е разтърсена в ядрото си", подчерта той, като добави, че евентуален неуспех би означавал връщане в 60-те години.

Министърът подчерта, че реформите са жизненоважни за сраната.

Венизелос каза също, че новото споразумение за дълга, договорено с ЕС миналия месец, трябва бързо да се ратифицира от парламента, за да се избегне катастрофален банкрут, както и че се водят "много деликатни преговори", за да се осигури политическа подкрепа за споразумението за дълга, предаде Асошиейтед прес.

Той подчерта, че ратификацията изисква "максималната възможна скорост".

Венизелос каза също, че проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 18 ноември и че през февруари ще бъде готово предложение за данъчни реформи.

"Трябва да осигурим до края на февруари широко подкрепено предложение за нова данъчна система", каза министърът.

Той добави, че правителството ще предприеме инициативи за засилване на растежа.

"Основният въпрос е да се осигури ликвидност на финансовия сектор. Това ще ни помогне в нашата борба да сложим край на рецесията, да овладеем безработицата и да се върнем към положителен растеж от 2013 г.", каза гръцкият финансов министър.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Брей, тоя още малко и ще си повярва, че може да се случи. Да могат да се върнат към положителен растеж, но като се отделят от ЕЗ и започнат да печатат драхми като Търция лири примерно и тая драхме е обезценява с по 20-30 % годишно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още