IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да иска заем от МВФ въпреки опасността за кредитния си рейтинг

Обвързването с МВФ би довело до непопулярни мерки за икономии, е заявил говорител на унгарския премиер Виктор Орбан

22:14 | 14.11.11 г.
Унгария няма да иска заем от МВФ въпреки опасността за кредитния си рейтинг

Унгария няма да иска заем от Международния валутен фонд  въпреки опасенията, че кредитният рейтинг на страната е близо до най-ниската степен junk, е заявил говорител на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от АР, съобщи БТА.

Петер Сиярто е посочил, че Унгария може "да стои на собствените си крака", като не желае да разчита на заем от МВФ, защото това ще доведе до непопулярни мерки за икономии.

Няма нужда от споразумение с МВФ, е казал Сиярто пред увгарската държавна телевизия. "Заемаме от финансовите пазари", е добавил той.

Унгарската агенция по управление на дълга обаче имаше известни затруднения да накара инвеститорите да купуват облигации на нейните търгове през изминалите няколко седмици, като пласира по-малко държавни ценни книжа от планираното на някои дати и дори отмени търг за 12-месечни облигации в края на октомври заради слабо търсене.

Международните рейтингови агенции Fitch и Standard & Poor`s публикуваха в петък неблагоприятни доклади за унгарската икономика, като предупредиха, че колебливият икономически растеж заради опасността от дълговата криза в еврозоната и непредвидимата икономическа политика на правителството са довели Унгария до ръба на понижаването на рейтинга на страната.

В момента дългът на Унгария е с оценка само една степен над junk и ако оценката бъде намалена, това може да доведе до увеличаване на лихвите по кредитите на страната и да затрудни финансирането на държавните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още