IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия понижи основната лихва с 0,75 пункта поради влошената прогноза за растеж

По-слабият натиск върху цените на храните, слабото потребление, по-бавното повишаване на регулираните цени, както и понижените инфлационни очаквания са помогнали за решението, посочват от централната банка

15:38 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия понижи основната лихва с 0,75 пункта поради влошената прогноза за растеж

В опит да подкрепи икономическия растеж на страната, сръбската централна банка понижи основния си лихвен процент за пети път от юни насам, на фона на понижаваща се инфлация и опасения за ефекта от дълговата криза в еврозоната, пише Bloomberg.

Narodna Banka Srbije понижи основната си лихва със 75 базисни пункта до 10% - най-ниското ниво за последната година. От 23 икономисти участвали в проучване на Bloomberg, 9 бяха прогнозирали понижаване на лихвата с четвърт процентен пункт, 6 с половин процентен пункт, докато 8 не са очаквали промяна.

„По-слабият натиск върху цените на храните, слабото потребление, по-бавното повишаване на регулираните цени, както и понижените инфлационни очаквания като цяло“ помогнаха за решението, се посочва в изявление на банката. Бъдещи промени на основната лихва ще зависят от инфлационните прогнози, перспективата за растеж и местната фискална политика.

По-рано тази седмица анализатори на базирания в Белград Economics Institute заявиха, че централната банка трябва да се въздържа от вливане на ликвидност, тъй като по-ниските лихвени проценти и изискването за задължителни резерви може да предизвикат изтичане на капитали от страната в момент, когато притокът на нови капитали се забавя.

Динарът в Белград поевтиня до 102,24 динара за евро от 102,03 динара за евро преди публикуването на новината от централната банка.

Аргументирайки се с понижаващата се инфлация и сравнително стабилния динар, в сряда Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на страната, оценен на BB- със стабилна перспектива. Според централната банка предпазното споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и оценката на Fitch ще подкрепят финансовата стабилност на Сърбия.

През третото тримесечие на годината икономиката на страната нарасна с 0,7% спрямо 2,4% през предходните 3 месеца. През 2011 г. МВФ очаква сръбската икономика да нарасне с 2%. Инфлацията в страната се забави от 14,7% през април до 9,3% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още