IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния държи да въведе еврото до 2015 г.

Въпреки дълговата криза Букурещ не променя стратегията и срока за въвеждане на единната валута

17:20 | 01.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Румъния държи да въведе еврото до 2015 г.

Независимо от разрастващата се дълговата криза в Европа Румъния очевидно държи на целта си да въведе еврото през 2015 г. Премиерът Емил Бок и управителят на Националната банка Мугур Исареску подкрепиха плана на заседание на т.нар. междуведомствена комисия, която да подготви въвеждането на еврото, съобщи новинарският портал punkto.ro, цитиран от DPA.

Според плана решението е било взето след задълбочен анализ на ситуацията в еврозоната и на международното икономическо развитие. Спазването на правилата от Маастрихт за присъединяване към валутния съюз е „изпълнимо условие“, смята румънското правителство.

Най-важните конвергентни критерии са бюджетен дефицит от 3% и общ размер на дълга не повече от 60% от БВП. Миналата година тежестта на дълга на Румъния бе малко над 30 на сто. За 2010 г. дефицитът обаче достигна 6,6%.

През миналата седмица правителството започна обсъждането на строг бюджет, с който иска да отговори на критерия за дефицит още през следващата година. Основно средство за постигане на тази цел е намаляването на част от високите заплати в обществения сектор и замразяването на пенсиите.

Наскоро главният икономист на националната банка Валентин Лазя призова правителството за по-нататъшни мерки за строги икономии. Дори и с икономически ръст от 4% на година условието за бюджетен дефицит от не повече от 3% е трудно изпълнимо, казва той. В момента експерти прогнозират ръст на икономиката от 2% през 2012 г.

По-добре според Лая е ситуацията по отношение на инфлацията, която не трябва да е по-висока от 1,5% от трите страни с най-ниска инфлации в еврозоната. Годишният темп на поскъпване в Румъния достигна 3,5% - най-ниската стойност от 1990 г. насам.

Бизнесът подкрепя плана на правителството за бързо приемане на еврото. След края на заседанието на комисията и председателят на румънската външнотърговска асоциация Михай Йонеску се застъпи за приемане на еврото през 2015 г.

Едно по-ранно въвеждане на еврото също било възможно, цитира punkto.ro мениджърът на асоциацията. Повече от две трети от румънския износ са тясно свързни с еврозоната. Йонеску подчерта също и „валутния стрес“, от който румънската икономика ще бъде освободена при присъединяването към еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Ако пък не ги вземат в еврозоната винаги могат вържат леята за лева:)) Бързо ще ги освободим от валутния стрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още