IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: Готови сме да платим политическата цена на мерките за икономии

Нов правителствен план предвиждал приватизация с право държавата да си върне собствеността след време

12:20 | 14.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Венизелос: Готови сме да платим политическата цена на мерките за икономии

Гръцкото социалистическо правителство е готово да плати политическата цена за прилагането на суровите мерки за икономии, които международните кредитори изискват, за да избавят страната от изпадане в евентуална неплатежоспособност, заяви днес гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, цитиран от агенция Ройтерс.

"Ако поемането на отговорност включва политическа цена или избори, ние сме готови да я поемем", заяви Венизелос на депутатите в парламента преди насроченото за следващия четвъртък гласуване на следващия пакет.

В публикация на в."Етнос" от днес се твърди, че правителството в Атина разполага с план за намаляване на гръцкия дълг чрез използване на недвижимото имущество на държавата.

Планът бил разработен от група гръцки експерти, двама от които са политически опоненти.
Единият от тях е Янис Стурнарас, участник в предишни правителства на премиера-социалист Костас Симитис, а вторият - Стефанос Манос, който бе министър в консервативнотто правителство на Константинос Мицотакис.

Предложеният от тях план предвиждал гръцкото правителство да пусне за продажба активи на държавата, но това да стане така, че кабинетът да си запази правото да върне обратно в даден момент продадената недвижима собственост от този, който я е купил и я е управлявал.

Според авторите въпросният план трябва да се реализира в рамките на приватизационната политика на правителството, което пое ангажименти пред кредиторите да я приложи за реализиране на приходи от 50 милиарда евро до 2015 г.с цел намаляване на дълга.

По-рано тази седмица финансовият министър Евангелос Венизелос посочи, че обявяването за продажба на известен брой недвижими активи ще бъде оповестено в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 12 години
Защо ли името на този ми звучи като ВАЗЕЛИНОС?!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не че някога държавата им ще си върне собственността , целта е да бъде продадена максимално неизгодно за държавата и потенциалните купувачи да се притесняват дали ще са близки с държавного управление в бъдеще и дали ще могат да повлиянат решенията му ! На тия крадливи гърци трябва да им се наложи запор на имущество и придобиване от кредиторите собственици на ДЦК ..но на имущество а не на пари...колективно придобиване а не поделяне и след това при ясни правила реализиране на пазара на придобитото имущество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още