IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачка в Гърция оставя бензиностанциите без гориво

Улиците на столицата Атина остават мръсни заради стачка на общинските служители

21:27 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърция отново е в плен на стачките.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Гърция отново е в плен на стачките. Снимка: Ройтерс 

Стачките в Гърция сякаш нямат край. В знак на протест срещу внесения от правителството в парламента законопроект, предвиждащ нови данъци и драстични съкращения на доходи и работни места за излизане на страната от кризата днес стачкуват работниците в рафинериите.

Опашки от автомобили са се образували по бензиностанциите в Гърция заради възможния недостиг на гориво. Гръцките рафинерии снабдяват с гориво повече от две трети от бензиностанциите в страната.

„Имаме гориво за седем дни. Но ако продължаваме така, скоро резервоарите ни ще са празни“, заяви днес президентът на Съюза на собствениците на бензиностанции Гиоргос Асматоглу.

Държавни служители символично завземат входовете на повечето министерства. Освен това стачкуват и общинските служители, а това има отражение и преди всичко върху чистотата в столицата Атина, което остави улиците на столицата мръсни. Боклукът се извозва само от болниците и училищата.

По-късно тази седмица ще има стачки на работниците в болниците и надзирателите в затворите, а данъчните и банкови служители ще се мобилизират следващата седмица.

Държавните служители протестират срещу съкращаването на заплатите им и плановете на правителството да пусне най-малко 30 000 души в неплатен отпуск, докато страната се бори да намали бюджетния дефицит, който надхвърля наложения от ЕС таван петкратно.

Междувременно инспекторите на Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) заявиха, че Гърция е постигнала важен напредък с фискалната консолидация на бюджета си. Така страната най-вероятно ще получи поредния транш от кредитната подкрепа на стойност 8 млрд. евро в началото на ноември. Изявление в този смисъл бе направено от страна на „тройката“ международни кредитори на балканската държава - Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка.

Вижте снимки от протестите в галерията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още