IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще реформира коренно заплащането на държавните служители

Най-скъпоплатените могат да загубят до половината от възнаграждението си, като се въвежда обща скала на заплащане и орязване на редица добавки

11:06 | 07.10.11 г.
Гърция ще реформира коренно заплащането на държавните служители

Гръцкото правителство е внесло вчера в парламента на страната законопроект, според който системата за заплащането на труда на държавните служители ще бъде коренно реформирана, съобщи РИА Новости.

Новият законопроект ще засегне стотици хиляди държавни служители, като доходите на огромна част от тях ще намалеят.

По-конкретно се въвежда обща скала при заплащане на труда в държавния сектор и се премахват многобройни доплащания. Част от най-скъпоплатените служители ще загубят до половината от заплащането, което получават.

Гърция бе подложена на критика заради непрозрачната и объркана система на надбавки към заплатите, като работниците получаваха доплащания за производителност, за допълнителни умения, както и за дейности, които в останалите държави не е прието да бъдат заплащани отделно като например явяване навреме на работното място.

Общата скала за заплащане на труда предвижда слабо повишаване на заплатите за най-ниско платените служители в държавния сектор с около 7%. Минималната заплата е фиксирана на 780 евро.

Законопроектът предвижда и възможност за прехвърляне на държавните служители в предпенсионна възраст в „трудов резерв“, свързано с рязко намаляване на заплатата, но със запазване на нивото на пенсия и социално осигуряване.

В този резерв засега обаче няма да бъдат включвани учителите, лекарите, родителите на деца-инвалиди, служителите в затворите, ръководният състав на министерството на външните работи, полицаите и военните, пожарникарите, редица от най-високопоставените държавни служители и свещениците от неотделената от държавата Гръцка православна църква, които също са държавни служители и получават заплата от бюджета.

Гърция зависи от кредитите на Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да изплаща държавния си дълг, достигнал 350 млрд. евро, както и заплатите на държавните служители и пенсиите, като срещу това се ангажира да съкрати максимално разходите.

Късно вчера от министерството на финансите на страната обявиха, че преговорите за отпускане на шестия транш от помощта на ЕС и МВФ от 110 млрд. евро, съгласувана през май 2010 г., който трябваше по предварителни планове да бъде отпуснат през септември, са подновени. Сега очакванията са решението за отпускането му да бъде взето след доклада на инспекторите за състоянието на гръцката икономика и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още