IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще остане в рецесия и през 2012 г.

Очаква се брутният вътрешен продукт да се свие с 2,5%, а държавният дълг да достигне 173% от БВП

16:19 | 03.10.11 г. 2
Гърция ще остане в рецесия и през 2012 г.

Гръцката икономика ще остане в рецесия и през следващата година, сочат данните в проектобюджета за 2012 г., внесен днес в парламента на страната, съобщи Ройтерс.

Очаква се ново свиване на брутния вътрешен продукт с 2,5%, след като за настоящата година се предвижда той да се свие с 5,5%.

Данните са в унисон с настоящите прогнози на Международния валутен фонд, но са много по-слаби от прогнозите, направени през юли при изчисляването на новия спасителен пакет за страната на стойност 109 млрд. евро и предвиждащи ръст от 0,6% за 2012 г., с който да бъде сложен край на 3-те последователни години на рецесия.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос заяви, че проектобюджетът бележи ключовото преминаване от дефицит към излишък, ако бъдат изключени разходите по обслужване на дълговете на затъналата балканска държава. „Бюджетът за 2012 г. завършва напрегнатите и тежки усилия за финансова корекция, постигайки първичен излишък от 3,2 млрд. евро през 2012 г. при първичен дефицит от 24 млрд. през 2009 г.“, посочва Венизелос.

Според Ройтерс европейски представители предполагат, че ако международните кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка (т. нар. „тройка“) посочат в своя доклад, който се очаква да излезе по-късно този месец, че бюджетните показатели остават под първоначалните предвиждания, банките, които през юли се съгласиха да отпишат 21% от стойността на притежаваните от тях гръцки дългови ценни книжа, ще бъдат принудени да преглътнат по-сериозни загуби.

Очаква се гръцкият дълг да достигне около 173% от БВП от около 162% през 2011 г., става ясно от проектобюджета.

Късно вчера гръцките власти признаха, че няма да изпълнят поставената цел за бюджетен дефицит през годината, като новите мерки за строги икономии ще бъдат отнесени към новите цели за 2012 г.

Проектобюджетът предвижда дефицит от 8,5% от БВП за 2011 г., което е над поставената цел от 7,6%. Мерките, които трябва да осигурят допълнителни приходи или икономии в бюджета на страната като новия данък върху недвижимите имоти и уволнения на държавни служители, трябва да свият бюджетния дефицит до 6,8% през 2012 г., което е малко над договорените с международните инспектори през юли 6,5%, а като основание се посочва задълбочаването на рецесията.

Инспекторите на „тройката“ все още не са се съгласили с превеждането на следващия транш от 8 млрд. евро от първия спасителен пакет за Гърция на стойност 110 млрд. евро, който е необходим на страната за изплащането на заплати, пенсии и платежи по държавни облигации.

Срещу одобряването му гръцките власти обещават поредно намаляване на разходите чрез орязване на пенсиите и уволнение на 30 000 държавни служители в рамките на една година, през която те ще работят с намалено възнаграждение.

Очаква се проектобюджетът да бъде одобрен до края на октомври, се посочва в съобщение на гръцкото министерство на финансите, цитирано от MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Гръцкия премиер плаши гърците с България !!!(http://atila.blog.bg/regionalni/2010/04/13/.528018) Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България: Нима каза той вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима- обърна се той към пенсионерите вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро вместо сегашните 6-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на това прилича България с нейните дупки и ***, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lashov
преди 12 години
Само грък може да бъде толкова нагъл !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още