IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът „Северен поток“ влиза в експлоатация на 8 ноември

Първият газ по "Южен поток" ще тръгне през декември 2015 г., потвъри шефът на Газпром

13:05 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Газопроводът „Северен поток“ влиза в експлоатация на 8 ноември

Газопроводът „Северен поток“ ще бъде пуснат в експлоатация на 8 ноември, е съобщил председателят на Газпром Алексей Милер, цитиран от РИА Новости. Изграждането на първото направление на тръбопровода всъщност вече е приключило и в момента тръбата се запълва с газ.   

„Северен поток“ представлява принципно нов маршрут за транспортиране на руски газ за Европа. Газопроводът е с дължина 1220 км и минава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия. Капацитетът на първата част на газопровода е 27,5 млрд. куб. м.

Завършването на строителството на втората част на газопровода, което се планира да стане през есента на следващата година, ще увеличи капацитета на „Северен поток“ до 55 млрд. куб. м годишно.

Към момента са построени над 700 км от втората част на газопровода, т.е. около 60% от дължината на втората тръба, е съобщил Милер. Той не е изключил възможността да бъде построен и трети участък на газопровода, поради големите потребности на Европа от синьо гориво.

Говорейки за спазването на екологичните изисквания при строежа на „Северен поток“, шефът на Газпром е напомнил, че екологичните проучвания са стрували на компанията 100 млн. евро, а за екологичен мониторинг през първите три години от функционирането на газопровода е определено финансиране от 40 млн. евро.

Акционери в „Северен поток“ са Газпром (51%), германските Wintershall Holding (15,5%) и E.ON Ruhrgas (15,5%), френската Suez (9%) и холандската Gasunie (9%). 

Досега през територията на Украйна в Европа се транспортира около 80% от руския газ. Но Украйна може да бъде лишена от статута на основна транзитна страна за руския газ с реализацията на проектите „Северен поток“ и впоследствие на „Южен поток“, коментират руски експерти. През миналата година Газпром е изнесъл в чужбина 148,1 млрд. куб. м газ.

Относно газопровода „Южен поток“ (който ще минава и през територията на България), Алексей Милер е съобщил, че вече е завършена общата технико-икономическа обосновка на проекта както на морския, така и на сухопътния участък от газопровода.  

Данните от проучването сочат, че проектът е икономически ефективен и технически реализируем и вече пристъпваме към следващия етап -  разработка на проектната документация, посочва шефът на Газпром. Той отбелязва, че работата върви по график и сега може да потвърди, че през декември 2015 г. първият газ ще тръгне по „Южен поток“ към европейските потребители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още