IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново ще реже заплати и ще вдига данъци

Гърците искат страната да остане в еврозоната, макар повече от половината от тях да очакват банкрут на страната до два месеца

11:28 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция отново ще реже заплати и ще вдига данъци

Говорител на еврокомисаря Оли Рен пояснил, че на заседанията на Еврогрупата и на ЕКОФИН на 3 и 4 октомври няма да бъде взето решение за отпускането на следващия транш от заема за Гърция, който е в размер на 8 млрд. евро.

Кредиторите искат от правителството в Атина да въведе тази година т. нар. трудов резерв, в който да бъдат включени 30 хиляди държавни служители. Заплащането на техния труд да бъде намалено до 60 процента от сегашното възнаграждение и да им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор.

Кредиторите настояват още за съкращения на доходите с 20 на сто и за въвеждане на единна таблица за заплатите в държавния сектор, а също и за либерализиране на "затворените професии" с цел насърчаване на конкуренцията, отбелязва в. "Вима".

АДЕДИ, в който членуват около половин милион служители в държавния сектор, планира две 24-часови общонационални стачки през октомври заедно с профсъюза на частния сектор Обща конфедерация на труда /ГСЕЕ/.

В Атина се надяват, че новият данък върху недвижимата собственост може да издърпа Гърция обратно от ръба на фалита и да осигури необходимите пари за преодоляване на дълговата криза.

По повод гласуването официален говорител в Атина изрази доверие в правителството и парламентарната група на управляващата Социалистическа партия ПАСОК. Опозиционната партия Нова демокрация заяви, че ще гласува против поправката, наричайки "данъчен юруш" започнатата от кабинета данъчна реформа.

Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още